Stel dat je een meubel, kast of vogelhuisje maakt. Wel zo handig dat alles blijft plakken toch? Daarvoor heb je de juiste lijm nodig, maar wat is eigenlijk de juiste lijm? Die vraag gaan we nu voor je beantwoorden. 

We gaan in dit geval kijken naar twee verschillende soorten houtlijm. Een PVAc houtlijm en een constructie lijm.

Pvac houtlijm

Deze houtlijm herken je vaak aan de witte kleur. Veel mensen herkennen dit als de lijm waarmee ze knutselde op de basisschool. 

Wanneer kies je voor deze lijm? Deze houtlijm is vrij dun en waterig. Dit zorgt ervoor dat je deze lijm het beste kan gebruiken in 2 verschillende situaties

  1. Droog hout
  2. Een passende verbinding

Waarom het beste bij drooghout? Deze lijm droogt uit doordat het vocht uit de lijm in het hout trekt. Hoe droger het hout, hoe beter en sneller de uitharding. Een passende verbinding wil zeggen hoe goed de houten delen op elkaar passen. Een passende verbinding heeft geen hobbels/gaten/spleten. 

Constructielijm

Constructie lijmen zijn sterker in twee verschillende situaties: 

  • Een hoger vocht gehalte (tussen de 10% en 25%)
  • Bij minder passende verbindingen

Een construtlijm hard, in tegenstelling tot een PVAc lijm, uit op basis van luchtvochtigheid. Vochtigere ondergronden zijn geen probleem voor deze lijm. Doordat het dikker is, is het opvullend vermogen beter. 

Constructie lijmen zijn op basis van polyurethaan of op basis van ms-polymeer. Deze lijmen zitten vrijwel altijd in een koker en zijn gemakkelijk te gebruiken voor verschillende klussen met niet-dragende houtconstructies. 

Ben je opzoek naar een goede constructielijm? Dan kan je de Wood Max van Polymax kiezen. 

Een waterbestendige houtlijm

Een goed laatste punt is de waterbestendigheid van houtlijm. Dit is afhankelijk per lijm. Bij houtlijmen is dit herkenbaar aan de letter ‘d’. 

Als je kijkt naar de verschillende houtlijmen staat er vaak d1 t/m d4 op de verpakking. 

D1
Een D1 lijm is eigenlijk altijd voor binnen. Deze lijm kan je bijvoorbeeld het beste gebruiken voor meubels in de woonkamer.

D2
Een D2 lijm is uitsluitend voor binnen, maar kan beter tegen vocht dan een D1. Je kan het gebruiken voor bijvoorbeeld badkamermeubels. 

D3
Een D3 houtlijm is geschikt voor zowel binnen als buiten gebruik. Het kan tegen water, maar is niet geschikt voor een constante waterbelasting. Denk aan bijvoorbeeld meubels of een houtenconstructie die onder een dakje staan. 

D4
Deze houtlijm kan ook tegen constante en directe waterbelasting. Je kan dit gebruiken voor bijvoorbeeld meubels die in de regen staan.