Leuk maar lastig, het aanschaffen van een nieuw bankstel. Het is misschien wel het meest opvallende meubelstuk in de woonkamer, en ook het zitcomfort vraagt veel aandacht bij je keuze voor een bank. Bovendien is een nieuwe bank meestal een flinke investering, dus wil je graag dat deze een tijdje meegaat in je huishouden. Een paar tips!

Zitcomfort

De bank is hét meubel om op te ontspannen na een drukke dag. Zitcomfort staat dan ook hoog op het lijstje wanneer je een nieuw bankstel aanschaft. Daarbij kun je denken aan de vering en bekleding; proefzitten en stofschalen testen in een showroom kan dan helpen. Maar ook het type bank is erg bepalend voor je zitcomfort. Een laag model maakt het bijvoorbeeld nogal lastig om op te staan van de bank; niet geschikt voor zwakke knieën. Houd je juist van loungen, dan is een diep zitvlak prettig. Zachte kussens zitten heerlijk, maar zijn niet altijd fijn als je gevoelig bent voor rugklachten. En van een simpele tweezitsbank maak je eenvoudig een loungeplekje met een hocker of poef erbij.

Praktisch

Je koopt niet zomaar weer een nieuwe bank; het is fijn als deze heel wat jaren mee kan gaan. Daarom is het belangrijk even na te denken over de samenstelling van je huishouden voor je beslist welke bekleding je kiest! Kinderen, honden of knoeipoetsen in huis? Leer en kunstleer zijn gemakkelijk schoon te maken – maar wel gevoelig voor verkleuring door zonlicht. Sommige stoffen zijn ook vuil- en waterafstotend, zoals linnen of katoen, en daarom een mooi alternatief wanneer je leer bijvoorbeeld niet lekker vindt zitten. Kies dan – in het geval van knoeipoetsen- wel voor een stof met een patroontje of een grove structuur, want op effen en gladde stoffen zie je álles!

Een genot voor het oog

En dan het leukste deel; een bank uitkiezen die mooi in je interieur past. De bank is vaak het opvallendste meubelstuk in de woonkamer, dus neem rustig de tijd om te bepalen wat je mooi vindt. Nu, maar ook nog over drie jaar. Met een bankstel kun je een woonstijl benadrukken: een strakke design bank geeft een moderne look, terwijl een vrolijk motiefje voor een retro uitstraling kan zorgen. Pas op met felle kleuren wanneer de bank bij het raam staat, want de kans op kleurverandering is dan groter.  Je kunt ook kiezen voor een rustige basiskleur en het geheel aankleden met gezellige kussens. Op die manier kun je elk jaar wisselen van kleuraccent of stijl!