Wanneer je als timmerman, klusser, of aannemer werkt dan zal je met veel bouw- en sloopafval werken. Dat komt door het bouwen, renoveren en slopen. Dit valt voor jou onder bedrijfsafval. Er zijn verschillende stromen bedrijfsafval en het is goed om te weten met welke jij allemaal te maken hebt. Zo kan je ook ontdekken hoe je hiermee om moet gaan. Je leert er meer over wanneer je dit artikel doorneemt.

De soorten bouw- en sloopafval

Als het om bouw- of sloopafval gaat, dan gaat het over bedrijfsafval van een bouw- of renovatieproject van een professional. Deze stromen komen veel voor in Nederland. Het kan gaan om puin, hout, metaal, kunststof, keramiek, beton, zand, steen en zelfs chemisch afval. Metaal is dan weer in bijvoorbeeld zink, koper en lood te scheiden. Keramiek gaat bijvoorbeeld om dakpannen of bakstenen. Wanneer je bijvoorbeeld een huis sloopt, dan zullen veel stromen voorkomen. Bovendien kan dan ook gevaarlijk afval zoals asbest vrijkomen. Hier moet je op een specifieke manier mee omgaan. Werken met een specialist als Milieu Service Nederland helpt jou om de juiste middelen te vinden voor het inzamelen van bouwafval.

De verantwoordelijkheid dragen

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de juiste wijze van afvoeren en verwerken van het bedrijfsafval. Dit gaat dus ook om bouwafval of sloopafval. Het is in ieder geval verbonden om dit zelf te verbranden of om te storten op privéterrein. Daarnaast gelden er nog specifieke regels waar je je even in zou moeten verdiepen. Zo ben je er in ieder geval zeker van dat je het op de juiste manier aanpakt. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld boetes en andere problemen die je als ondernemer niet kan gebruiken

Werken met een bouwcontainer

Een bouwcontainer gebruiken is een goede oplossing voor het inzamelen en verwerken van bedrijfsafval. Je wilt namelijk op een goede manier met de stromen die bij het slopen en bouwen vrijkomen omgaan. Voer je het afval op een goede manier af, dan is dat ook goed voor jouw bedrijfsimago. Daarnaast is het beter voor het milieu. Wanneer je hele kleine hoeveelheden hebt, dan kan je ook naar de milieustraat van de gemeente. Dit komt echter zelden voor bij grote projecten zoals verbouwingen en renovaties. Dan is het beter om gewoon met een goede bouwcontainer te werken. 

Specifiek voor bouwprojecten

Het is ook belangrijk om te weten dat de bouwcontainer wel echt voor bouw- en sloopafval is. Het is belangrijk om dit apart in te zamelen. Daarom is het ook goed om wel eerst even na te kijken of het afval waar jij mee te maken hebt wel in deze container mag. Sommige soorten mogen samen worden aangeboden. Deze worden dan later alsnog gescheiden.