De voor- en nadelen van een was-droogcombinatie

Op een paar mensen na die hun kleding standaard naar de stomerij brengen, heeft vrijwel iedereen een wasmachine en een droger. Twee handige apparaten, die helaas wel veel ruimte in beslag nemen. Gelukkig maar dat er ook een was-droogcombinatie bestaat. Dit is een apparaat dat eigenlijk een wasmachine en een droger in één is. Op Wasmachinepagina staan de plussen en minnen was-droogcombinaties bij elkaar.

Energieverbruik van de was-droogcombinatie

Een nadeel van de was-droogcombinatie is dat deze best veel energie verbruikt. Een was-droogcombinatie heeft ook veel water nodig. Dit komt omdat de warme lucht in de trommel condenseert wanneer deze in aanraking komt met de koude condensor. Voor een liter was is soms dus wel vijftig liter water nodig. Ook qua energie is een was-droogcombinatie niet erg zuinig, de modellen met een warmtepomp daargelaten.

Lagere droogcapaciteit dan wascapaciteit

Om het wasgoed te kunnen drogen, is warme lucht nodig die door de trommel stroomt. Dit zorgt ervoor dat er minder wasgoed in de trommel past dan wanneer je aan het wassen bent. Hier dien je dus rekening mee te houden. Je kunt er voor kiezen om de was-droogcombinatie niet helemaal vol te stoppen, je kunt een gedeelte van het wasgoed voor het drogen verwijderen of accepteren dat je wasgoed niet helemaal droog zal zijn.

Ruimtebesparing

Het grootste voordeel van de was-droogcombinatie is natuurlijk dat het enorm veel ruimte bespaart. Dat is erg fijn, omdat veel mensen al weinig ruimte hebben en twee van die enorme apparaten dan niet fijn zijn. Een was-droogcombinatie past dan ook prima in de badkamer of zelfs in de keuken. In ieder huis is wel plek voor een was-droogcombinatie.

Veel tijd

Vaak kost het combineren van het wassen en drogen erg veel tijd. De meeste was-droogcombinaties doen over het hele proces wel een uur of zes. Dat is natuurlijk geen probleem wanneer je alleen bent. Houd er wel rekening mee dat je ongeveer een wasje per dag kunt voltooien. Natuurlijk kan je ’s avonds nog een was draaien, maar dan begint het rommelen van het drogen midden in de nacht.

In de kreukels

Het wasgoed blijft vaak voor een lange tijd in de kleine trommel zitten. Hierdoor is het vaak erg gekreukeld wanneer het uit de was-droogcombinatie komt en ook lastig te strijken. Zeker synthetische kleding is geen feestje.

Er zijn dus een flink aantal nadelen aan was-droogcombinaties. Toch zijn het goede apparaten wanneer je weinig ruimte hebt of alleen woont. Mocht je meer ruimte hebben, dan is het toch aan te raden om gewoon een wasmachine en een droogtrommel te kopen die allebei hun werk goed doen.