Dat we in de toekomst zonder aardgas in huis zullen leven staat vast. Het klimaatakkoord van Parijs dwingt onze overheid om het gebruik van fossiele brandstoffen te ontmoedigen en de omschakeling naar hernieuwbare energiebronnen aan te sporen. In een gemiddelde woning of appartement wordt gas voor drie zaken gebruikt: koken, het verwarmen van tapwater en het aandrijven van de centrale verwarming. Voor elk proces zijn er nu reeds voldoende alternatieven voorhanden om over te stappen op een andere energiebron.

Koken zonder gas

Het is zeer eenvoudig om maaltijden te bereiden zonder het gebruik van gas. Door bij het vernieuwen van uw bestaand gasfornuis te kiezen voor een elektrisch model, heeft u dit deel van het aardgas probleem opgelost. Moderne elektrische kookplaten bieden trouwens veel handige opties en enorme flexibiliteit bij het koken. Voor iets meer geld kunt u een kookplaat aanschaffen die werkt op inductiestroom (magnetische energie). Inductiekookplaten zijn uiterst zuinig in energieverbruik.

Zonneboiler en zonnepanelen voor warm water in de woning

Indien uw leidingwater wordt verwarmd door een geiser of boiler die op gas werkt, kunt u deze vervangen door een boiler die op elektriciteit werkt. Maar omdat boilers relatief veel energie gebruiken, is het verstandig om op dit stuk verder vooruit te plannen. Een zonneboiler die door zonnepanelen van energie wordt voorzien is volledig CO²-neutraal én verdient zichzelf op termijn terug. Tegenover de kosten die u maakt om de boiler en de zonnepanelen te kopen en te laten installeren staat dat u geen energie meer hoeft in te kopen om water te verwarmen. Afhankelijk van de lokale subsidies is de terugverdientijd van een zonneboiler 10 tot 15 jaar.

Centrale verwarming in de woning zonder gas

Vervanging van een Cv-ketel die op aardgas werkt kan op meerdere manieren. Een pelletkachel is een goed alternatief. Deze elektronische houtkachel kan op de bestaande centrale verwarming worden aangesloten, waardoor er geen gas meer nodig is. Door CO²-neutrale houtpellets in de pelletkachel te verbranden wordt warmte gegenereerd voor de woning.

Een warmtepomp is een completere oplossing. Warmtepompen halen hun energie uit de lucht, de bodem of het grondwater. Ze zijn dus zeer milieuvriendelijk, maar hebben als nadeel dat ze slechts een beperkte hoeveelheid energie kunnen opwekken. Om een warmtepomp te kunnen installeren moet uw woning goed geïsoleerd zijn.

U kunt ook wachten op stadswarmte. In de komende jaren zullen veel gemeenten overstappen op een centraal warmtenetwerk. De warmte zal ontwikkeld worden door afvalverbrandingsinstallaties, biomassa en andere duurzame bronnen. Via een ondergronds netwerk van pijpen kunnen woningen een deel van deze warmte inkopen. Informeer naar de plannen van uw gemeente.

Gas wordt duurder

Vanwege het stopzetten van de aardgaswinning in Groningen zullen we in de toekomst gebruik moeten maken van geïmporteerd gas. De prijs per kubieke meter zal zeker toenemen. U kunt nu al stappen ondernemen om gas te vervangen. Bepaal hierbij ook meteen welke energieleverancier het beste past in uw nieuwe situatie. Overstappen energie is tegenwoordig gemakkelijk en snel online geregeld. Let bij uw keuze vooral op de manier waarop de maatschappij elektriciteit opwekt. Want indien dit volledig middels aardgas geschied, heeft u het probleem slechts van uw woning naar de energiecentrale verplaatst.