Het vinden van de juiste vlizotrap is niet zo gemakkelijk. Er zijn verschillende soorten, zoals een trap uit 3 of 4 delen, een uitschuifbare ladder of een schaartrap. Binnen deze soorten heb je dan verschillende artikelen en deze wijken over het algemeen maar minimaal van elkaar af. Daarom hebben wij de belangrijkste punten op een rijtje gezet om de keuze voor de juiste trap in jouw situatie gemakkelijker te maken. 

Soorten vlizotrappen

Bij een vlizotrap denk je waarschijnlijk meteen aan een trap die bestaat uit 3 of 4 delen. Deze klap je naar beneden uit en dan kun je naar boven. Daarnaast heb je ook een uitschuifbare trap. Dan is de 1 stuk. Als je het luik open doet, kun je de ladder naar beneden schuiven. Er is ook een andere soort trap, namelijk de schaartrap. Het principe met het luik werkt hetzelfde, maar de trap trek je er als het ware uit. Dit zorgt ervoor dat je, in tegenstelling tot een uitklapbare trap, weinig ruimte nodig hebt. Als deze verschillende soorten vlizotrappen kun je vinden bij Houtcompleet.nl. Als je dan een soort trap hebt gekozen, waar moet je dan op letten?

Isolatie

Isolatie wordt altijd aangegeven in W/m²K. Die wil zeggen de hoeveelheid warmte (Watt) die door de vierkante meter luik verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graat Kelvin (K). Voor een vlizotrap is 1,2 W/m²K neutraal. Alles erboven is een minder goede isolatie en dus meer warmte verlies, alles eronder is betere isolatie en dus minder warmte verlies. 

Dit is dus een belangrijke factor als je zoekt naar een vlizotrap naar zolder in huis. Dan wil je natuurlijk niet dat er warmte verloren gaat. Kies dus voor een lage W/m²K.

Materiaal

Vlizotrappen zijn er van hout, maar ook van metaal. Het grootste verschil zit natuurlijk in de stevigheid van de trap. Bij metaal zit er op de treden vaak antislip. Toch kiezen de meeste mensen voor hout, omdat dit makkelijk in te korten is tot de gewenste hoogte. Dat is bij metaal uiteraard een stuk lastiger. 

Accessoires 

Het grootste verschil tussen verschillende vlizotrappen zit in de accessoires. Deze zorgen voor gebruiksgemak en extra veiligheid. De volgende accessoires zijn vaak optioneel bij vlizotrappen en dus iets om over na te denken:

  • Beschermvoetjes
  • Afwerklijsten voor het plafond
  • Leuning 

Wij hopen dat deze blog je heeft geholpen bij het inzicht krijgen in de mogelijkheden binnen de vlizotrappen.