Het bouwen van een terrasoverkapping in jouw tuin kan een behoorlijke investering zijn. Met de nadruk op kan, want voor zo’n overkapping heb je allerlei opties. Omdat er zoveel opties zijn, komen steeds meer mensen achter de voordelen van zo’n overkapping tuin. Je creëert er eigenlijk een extra kamer bij in je tuin, waarbij het afhankelijk van het type overkapping is of je die heel het jaar kunt gebruiken of niet. Het is sowieso een comfortabele manier om ten volle te genieten van je tuin. Heb jij ook interesse in een fijne overdekte plek in de tuin? Lees dan snel verder voor alle voordelen hiervan!

Een schaduwrijke plek creëeren

Terrasoverkappingen zijn natuurlijk deels ontworpen om schaduw te bieden tegen het felle zonlicht, zodat je ten volle van je tuin kunt genieten zonder de onaangename hitte van een brandende zon vol in je gezicht. Omdat jouw terrasmeubilair niet constant aan de zon wordt blootgesteld, is er minder kans op verkleuring en beschadiging. Hierdoor zal je tuinmeubilair langer goed blijven. Dit is direct een voordeel waar je misschien nog niet aan had gedacht!

Bescherming tegen de andere elementen

Stevige terrasoverkappingen zijn ook handig tijdens regenachtige dagen, omdat ze je terras droog houden. Hierdoor voorkomen ze schimmel of rot in houten meubelen en roest in metalen meubelen.

Voeg een extra kamer toe

Door een solide terrasoverkapping te maken in je tuin, voeg je ruimte toe aan je huis en creëer je een naadloze aansluiting tussen jouw interieur binnen en buiten. Dit biedt dus eigenlijk een extra kamer om met je gezin van te genieten, of voor het ontvangen van gasten voor een relaxte avond in de tuin of een bbq.

Een lekker buitenleven

De beste terrasoverkappingen bieden een goede plek voor zowel leuke activiteiten als ontspanning: een stevige schaduw structuur verbetert de tijd die je daar doorbrengt nog meer. Het helpt de ruimte koeler en comfortabeler te houden, terwijl er toch voldoende licht is voor elke buitenactiviteit. Je zult dan ook zien dat veel activiteiten van binnen naar buiten zullen verplaatsen als je een mooie overkapping hebt.

Verbeterde visuele aantrekkingskracht.

Er zijn verschillende soorten terrasoverkappingen, dus er een die het beste past bij jouw tuin en woning. Heb jij je terrasoverkapping direct tegen je huis en heb je openslaande deuren? Dan verruim je je woonkamer eigenlijk door deze deuren helemaal open te zetten. Hierdoor kan je woning ook nog eens in waarde stijgen! Het verbeterde comfort en de bescherming tegen de zon die een solide terrasoverkapping kan bieden, maakt het zelfs gemakkelijk om op deze manier de waarde van jouw huis te verhogen.

Verschillende materialen

Hoe lang jouw terrasoverkapping meegaat, hangt voor een groot deel af van de materiaalkeuze. Daarom moet je ervoor zorgen dat je de voor- en nadelen van elke optie afweegt en deze bekijkt vanuit jouw specifieke behoeften. Dit zijn de beste materialen voor terrasoverkappingen die we het meest zien:

Kunststof 

Lichtgewicht en kosteneffectief, kunststof terrasoverkappingen zijn ideaal voor huiseigenaren met een beperkt budget. Ze zijn daarnaast enorm onderhoudsvrij, waardoor je geen tijd kwijt bent aan schuren en schilderen.

Hout

Voor veel mensen gaat er niets boven hout als het gaat om het creëren van een tijdloze en natuurlijke uitstraling aan de terrasoverkapping. Het is duurzaam en gaat lang mee, bovendien is het verkrijgbaar in een enorme selectie van soorten, kleuren en afwerkingen. Deze maken het gemakkelijk om jouw terrasoverkapping af te stemmen op de stijl van jouw huis.

Aluminium

Dit materiaal is enorm duurzaam en zorgt voor een uitstekende bescherming tegen de zon en andere weerselementen, en vereist weinig tot bijna geen onderhoud. Dit betekent dat er geen kans is op kromtrekken, barsten of rotten.