De lente staat weer om de hoek en dat betekent dat we binnenkort weer van onze tuin kunnen genieten. Heerlijke lange middagen met vrienden terwijl de bbq je de lekkerste hapjes voorschotelt. Veel tuinen komen echter niet helemaal tip top de winter uit. Vaak zul je deze op moeten ruimen en de resten van de winter eruit vegen. Heb je dat eenmaal gedaan, dan kom je er misschien achter dat jouw tuin wel wat decoratie kan gebruiken. Misschien heeft jouw tuin wel behoefte aan een of twee nieuwe bloembakken. En waarom zou je die niet zelf maken? 

Met een mobiele plantenbak maak je makkelijk ruimte en kun je je planten beschermen

En waarom zou je onder zo’n bloembak dan niet meteen wieltjes onder zetten, zodat de plantenbak mobiel is, waardoor je hem op verschillende plekken kunt zetten. Ideaal als er even wat meer plek moet zijn of als de bloemetjes op de heetste dagen van de zomer in de schaduw moeten. Het uitkiezen van de juiste wieltjes hiervoor is niet zo 1-2-3 gedaan, zo zijn er transportwielen die veel gewicht kunnen dragen, maar ook wielen die niet geschikt zijn voor buiten, of veel gewicht.

Veel opties voor zwenkwielen

Ook voor andere items in de tuin kan het handig zijn om daar wieltjes onder te hebben, zoals een tuinset of parasol. Als je op zoek gaat naar zwenkwielen voor buiten, kom je erachter dat daar veel opties voor zijn. Hoe kies je de juiste? Het simpelste wiel op dit gebied is het zogenaamde bokwiel. Deze kan niet draaien, zit vast en kan dus alleen heen en weer worden gereden. Moet je er mee sturen, dan zul je het item waar de wieltjes onder zitten vast moeten zetten.

Bereken het gewicht

Sommige tuin accessoires zijn erg zwaar, zoals een plantenbak vol grond en planten. Hier kan niet zomaar elk wieltje onder geplaatst worden. Aangezien zo’n bak vaak bijna niet te tillen is moet het een zwenkwiel zijn en daarnaast moet deze genoeg gewicht kunnen dragen. Kijk dan ook altijd naar de hoeveelheid gewicht een wieltje kan dragen en neem dit ruim. Houdt er ook rekening mee als het gewicht wisselt. Als je bijvoorbeeld een tuinbankje hebt waar wieltjes onder moeten, bereken het gewicht dan niet aan de hand van dit bankje, maar bereken het met het gewicht van mensen die er eventueel op zitten.