Een goed gebouwde garage is zoveel meer dan alleen een plaats om de auto te stallen. Garages kunnen extra gezinsruimte creëren, je ruimte geven om nieuwe passies te ontdekken, en nog veel meer. Het is echter een aanzienlijk project en vereist zorgvuldige planning en aandacht voor detail om goed uit te voeren. Moet je bijvoorbeeld een garagedeur op maat laten maken omdat je een afwijkende afmeting hebt? Beschouw onderstaande tips als de ultieme checklist om er zeker van te zijn dat je aan alle factoren hebt gedacht waarmee je rekening moet houden bij het bouwen van een nieuwe garage.

Zelf een garage bouwen kan gevaarlijk zijn, om nog maar te zwijgen van ingewikkeld. De onderstaande blog is bedoeld om je te helpen bij het plannen van dit project. Echter: bijna elk facet van het bouwen van een garage vereist kennis, van het ophangen van de garage deuren tot het storten van de fundering. Ben jij niet erg handig? Raadpleeg dan een lokale aannemer die deze ruimte voor je kan bouwen.

Check de lokale wetgeving inzake garage zones

Bestemmingsplannen bepalen hoe en wat je op jouw eigendom kunt bouwen. Lees deze voordat je een garage bouwt en wees ervan overtuigd dat je precies weet wat de vereisten zijn, voordat je begint met bouwen. Het kantoor van jouw gemeente (persoonlijk of online) is meestal de beste plaats om informatie te vinden over de regelgeving in jouw regio. In sommige gemeentes heb je alleen een meldingsplicht, in andere moet er een bouwvergunning worden afgegeven.

Voor het herbouwen van een bestaande structuur op dezelfde locatie zijn misschien geen vergunningen vereist, maar het is nog steeds goed om er zeker van  te zijn en dit te checken. Overtredingen van bestemmingsplannen kunnen in sommige gemeenten gepaard gaan met forse straffen en zelfs sloop licht. Dit is ook een gebied waar een professional waarschijnlijk kan helpen.

Bepaal of je een aangebouwde of vrijstaande garage wil

De twee belangrijkste soorten garages zijn aangebouwde en vrijstaande garages. Een vrijstaande garage staat op zichzelf, terwijl een aangebouwde garage een verlengstuk wordt van de structuur van het huis. Een aangebouwde garage kost ongeveer 10% tot 15% minder om te bouwen. Voordelen van een aangebouwde garage:

– Gemak

– Kan bestaande elektriciteit en sanitair makkelijker aansluiten

– Goedkoper

– De waarde van het onroerend goed verhogen

Voordelen van een vrijstaande garage

– Houdt voertuig geluid en emissies verder van huis

– Meer vrijheid om te bouwen hoe en wat je wilt

– Meer ruimte

– Makkelijker uit te breiden of toe te voegen

– Verhoogt de waarde van onroerend goed

Overweeg gebruik

Het is de moeite waard om te vragen: hoe ga je je nieuwe garage ruimte gebruiken? Het binnen parkeren van je auto is vrijwel een universele wens, maar andere mogelijke functies zijn onder meer:

– Werkplaats of bouwplaats

– Recreatiezaal

– Opslag

– Ruimte voor passieprojecten of een klein bedrijf

– Fitnessruimte of trainingsruimte

Maak een lijst van de functies waar je je garage voor wil gaan gebruiken. Als een hogere verkoopwaarde van je huis een prioriteit is, moet je rekening houden met zeer gepersonaliseerde wensen voordat je ze uitvoert. Veel mensen zijn bijvoorbeeld bereid extra te betalen voor geen goede opslagruimte, maar sommigen geven er misschien niet om of willen deze zelfs niet.