Het is zover: je gaat een vijver aanleggen in jouw tuin. Je dacht er al langer over, maar je kwam er maar steeds niet toe om door te pakken. Nu is het echter zover: over een tijd is jouw tuin voorzien van een mooie vijver met vissen. Dat wordt genieten van meer waterleven in jouw tuin. Maar nu eerst eens voorbereidingen treffen. Wat heb je eigenlijk allemaal nodig als je een vijver wil aanleggen? Wat zijn belangrijke vijverartikelen?

Ruimte en een goeie plek

Allereerst heb je ruimte nodig, tenzij je kiest voor een minivijver. Voor een vijver van enig formaat moet je toch wel enige vierkante meters reserveren. En dan is de plek ook nog eens belangrijk. Vissen vinden het niet bepaald fijn om de hele dag zon in hun vijver te hebben. Maar een plek met alleen maar schaduw is ook weer niet alles. Ook moet je afwegen of je bereid bent om bijvoorbeeld een stukje terras in te ruilen voor een vijver van enig formaat.

vijverartikelen

Een vijverbak of vijverplastic?

Dan moet je de keuze maken tussen een voorgevormde vijverbak of vijverfolie. Met de eerste keuze ben je dus exact gebonden aan het formaat en de vorm van jouw aan te schaffen vijver. Kies je voor vijverplastic, dan ben je helemaal vrij om een vijver te creëren in de vorm die jou het meest aanspreekt of die het best tot zijn recht komt in jouw tuin. Neem je een vijverbak, dan is het een kwestie van de grond precies in de juiste vorm en diep genoeg uitgraven. Met vijverplastic kan je veel speelser te werk gaan en komt het wat minder nauw.

Zuurstof in het water

Niet alleen wij mensen hebben zuurstof nodig. Dat geldt ook voor de meeste dieren en dus ook voor vissen. Bij een vijver van redelijk formaat is het dan ook verstandig om een fonteintje of iets dergelijks te plaatsen. Het mag ook iets anders zijn dat zorgt voor beweging in het water. Eigenlijk is het gewoon het beste om eens rond te neuzen bij een speciaalzaak voor vijverartikelen: daar vind je alles wat je nodig hebt.

Beplanting

Een vijver is eigenlijk geen vijver zonder een paar mooie waterplanten. Planten geven extra sier aan jouw vijver. En voor jouw vissen is het een fijne plek om zich te verschuilen, bijvoorbeeld als een indringer (lees vijand) hun domein benadert! Kies voor een goeie combinatie van verschillende planten. Ook deze vijverartikelen vind je bij de speciaalzaak.

Vissen!

En dan ga je natuurlijk op zoek naar vissen. Van een grote vijver kan je de nieuwe verblijfplek van bijvoorbeeld koikarpers maken. Voor een kleinere vijver moet je echt kiezen voor een kleiner formaat vissen. Bedenk dat ze stuk voor stuk ruimte nodig hebben en dat er ook nog eens gezinsuitbreiding kan komen.