Vurenhout is een houtsoort die bijna overal in Canada voorkomt, en ook veel in Scandinavië. Dit hout heeft een aantal gunstige eigenschappen die het een ​​uitstekende keuze maken voor veel projecten. Vuren latten worden bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van kozijnen en stijlen. Kun je vurenhout echter ook buiten voor andere doelen gebruiken en zo ja, waar moet je dan aan denken? Wij spraken met experts zoals Limtrade om jou het beste advies mogelijk te geven!

Natuurlijk en authentiek

Met zijn prachtige kleur en zichtbare knopen geeft vurenhout een unieke textuur aan buitenbeplating die vol van karakter is. In tegenstelling tot andere houtsoorten, genereert vuren in de loop van de tijd veel minder broeikasgassen. Volgens een onderzoek produceren kunststof, cement, baksteen en staal alleen al 97,9% van alle broeikasgasemissies over een periode van 50 jaar, vergeleken met slechts 2,1% voor vuren. Het bewijs dat vuren een slimme keuze is voor jouw huis en voor het milieu.

Schokbestendig

De samenstelling van vurenhout geeft het een natuurlijke elasticiteit waardoor het beter bestand is tegen schokken dan andere soorten beplating – of het nu hagelstenen zijn of de voetbal van de buurjongen.

Aantrekkelijk en betaalbaar

Over het algemeen kan een houten gevelbeplating de schoonheid en waarde van een huis erg ten goede komen, en dit voor een geringe prijs. Vuren biedt bijzonder veel waar voor zijn geld, omdat het zeer betaalbaar is. Het is daarnaast eenvoudig over te schilderen of te repareren in plaats van dat het geheel vervangen moet worden, zoals vaak het geval is bij bijvoorbeeld kunststof.

Moet vurenhout bij buiten gebruik behandeld worden?

Je moet vurenhout absoluut met iets behandelen of het zal verweren en versplinteren. Je hebt twee basisopties: een beschermende afwerking zoals een vernis of polyurethaan of een doordringende sealer zoals lijnzaadolie, water sealer, enz.

Vurenhout is geen natuurlijk hout dat lang meegaat: dat wil zeggen dat het niet erg weerbestendig is tenzij het wordt onderhouden of afgeschermd. Vuren is een belangrijk hout, het hout wordt gebruikt voor de algemene constructies bij huizen en ook voor het maken van papier

Kan vurenhout gaan rotten?

Vurenhout wordt beoordeeld als matig tot laag in de zogenaamde ‘bederf bestendigheid’. Over het algemeen werkt vurenhout redelijk goed met de meeste gereedschappen, hoewel de hars de gereedschappen wel kan opstropen en het gebruikte schuurpapier kan verstoppen. Daarnaast heeft het hout een duidelijke geur die de meeste mensen erg lekker vinden ruiken.

Hoewel beide tot de dennenfamilie behoren, verschillen vurenhout en cederhout aanzienlijk in levensduur. Doe-het-zelfzaken bieden zowel vuren hout als cederhout aan voor omheining materialen zoals hekken, gevelbeplating en sierlijsten. Belangrijk is dat vuren- en ceder producten niet alleen verschillen in initiële kosten, maar ook in onderhoud voor de hele levensduur. 

Vurenhout kan afkomstig zijn van verschillende soorten dennen. De spar vertoont een matige weerstand tegen rot en ongedierte. Behandeling met chemische middelen en waterdichtmakende verbindingen verhogen de weerstand van sparren tegen aantasting aanzienlijk. Onder natuurlijke weersomstandigheden verandert de roomwitte kleur van spar langzaam in licht zilver. Vuren en ander vurenhout kun je echter gemakkelijk bewerken met zowel verf als beits. Indien correct aangebracht, kunnen verf en beits de weerstand van het hout tegen aantasting enorm vergroten.

Kortom, vuren is een natuurlijk materiaal dat resistent, tijdloos en milieuvriendelijk is. Als je op zoek bent naar de beste gevelbekleding voor jouw huis, kijk dan eens naar de optie van vurenhout.