Beton is een van de meest veelzijdige bouwmaterialen. Het kan voor alles worden gebruikt, van hele gebouwen tot delen van gebouwen, trottoirs, patio’s, trappen en zelfs decoratieve projecten. Betonwerk zelf bewerken is ook vrij gemakkelijk te leren, als je bepaalde zaken in het achterhoofd houdt. Daarnaast moeten sommige taken over worden gelaten aan experts zoals het inhuren van een betonboorbedrijf bij boren in een fundering. Maar een dergelijk bedrijf is tegenwoordig ook zo gevonden. Zoek bijvoorbeeld op betonboren Rotterdam als je uit de Maasstad komt en je hebt er direct een gevonden. Ga je zelf aan de slag met beton, dan raden we je aan om onderstaand artikel te lezen.

Hoewel “beton” en “cement” door veel doe-het-zelvers door elkaar worden gebruikt, is er in feite een verschil tussen beton en cement (“mortel” maakt ook deel uit van de “mix”). In wezen is het beton het eigenlijke bouwmateriaal. Cement is slechts een ingrediënt in beton: het is wat de andere ingrediënten (zoals zand) aan elkaar bindt. Dus hoewel het een uiterst belangrijk element van beton is, is ‘cement’ niet synoniem aan ‘beton’. Als mensen zeggen dat ze ‘cement’ moeten kopen voor een doe-het-zelf-project, bedoelen ze meestal ‘beton’.

De gereedschappen die nodig zijn voor betonwerk 

Met beton werken kan frustrerend zijn voor beginners die “de sprong wagen” zonder een goede voorbereiding. En het juiste gereedschap in huis hebben hoort daar zeker bij. Waar moet je dan aan denken? Als eerste heb je houtbewerking gereedschap nodig voor het bouwen van vormen waar beton in moet worden gegoten. Denk daarbij aan een hamer, afkortzaag, draagbare cirkelzaag, meetlint, waterpas, etc. Een koevoet is nodig voor het demonteren van de vormen wanneer het beton droog is. 

Beton voorbereiding gereedschap is ook vereist. Welk gereedschap je nodig hebt, hangt af van het type bewerking. Voor het verplaatsen van vloeibaar beton zijn verschillende schoppen en schoffels nodig. Voor het lopen in het natte beton zijn rubberen heup laarzen nodig. Voor kleine klussen is een kruiwagen of meng kist nodig om de materialen te mengen. Een vijzel schoffel met gaten erin maakt het makkelijker om de materialen te mengen. Ook voor kleine tot middelgrote klussen kan een powermixer erg handig zijn.

Hoe beton te mengen

Voor beginners start de voorbereiding van werken met beton bij het leren mengen daarvan. Het toevoegen van voldoende water aan het mengsel en het op de juiste manier uitharden van beton zijn twee fundamentele aandachtspunten bij betonwerk. Een veelvoorkomend doe-het-zelf-project met beton is het aanleggen van betonnen terrassen en bordessen. Het mixen van het benodigde beton kan enorm belastend zijn voor de spieren, dit kun je enigszins verminderen door een betonmixer te huren. 

Het bouwen van een betonnen terras kan best ingewikkeld zijn, waar wat bij komt kijken. Ben jij niet zo handig en schrik je af van het werken met beton? Begin in dat geval met een kleiner project voor in de tuin. Denk daarbij aan een klein trapje of bijvoorbeeld een planten bak. Door zo’n kleiner project op te pakken, leer je veel over het werken met beton, waar je dan bij een groter project veel profijt van kunt hebben. Heb je niet direct een kleiner project voor ogen, verzin dan iets, want dan nog is het slimmer om zo ervaring op te doen ,dan een heel betonnen terras te verpesten, omdat je simpelweg de kennis en ervaring mist om dit goed te doen.