Voor mensen met speciale woonbehoeften kan het erg lastig zijn om lang thuis te blijven wonen. Als er veel aanpassingen nodig zijn dan kan het aardig in de kosten lopen. Maar als je door gezondheidsproblemen de trap bijvoorbeeld niet meer op kan dan voel je je beperkt in je eigen huis. Als het huis niet wordt aangepast dan is het niet meer mogelijk om thuis te blijven wonen, terwijl dat de plek is waar je je veilig en prettig voelt. Pas daarom je huis aan op jouw speciale woonbehoeften en houd de kosten binnen de perken. 

Begin op tijd met een levensloop bestendig huis

Met het levensloop bestendig maken van je huis kun je niet vroeg genoeg beginnen. Veel mensen starten hier te laat mee. Het is beter om dit te doen als je nog vitaal en gezond bent dan wanneer je pijntjes hebt of er echt sprake is van een acute noodsituatie. Bij ouderen zie je vaak dat een man en vrouw apart van elkaar wonen, omdat het voor de een niet meer mogelijk is om thuis te wonen. Voorkom daarom het ongemak en begin op tijd te kijken naar de mogelijkheden om je huis levensloop bestendig te maken. Je hoeft natuurlijk niet op je twintigste al beginnen, maar begin voordat je echt last krijgt van allerlei ongemakken. 

Manieren om je huis levensloop bestendig te maken

Het levensloop bestendig maken van je huis kan op allerlei manieren. Zo kun je de drempels uit je huis verwijderen, zodat struikelgevaar vermeden wordt. Ook een instapbad en sta-op stoel zijn handige middelen om meer gemak aan te brengen in huis. Ook het voorkomen van traplopen is een populaire manier om je huis toekomstbestendig te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je huis voorzien is van een slaapkamer met douche en toilet op de begane grond. Of kies voor een lift in je huis om onder meer traplopen te voorkomen. Je hebt meerdere soorten liften die je in je huis kunt installeren, zoals een platformlift, een huislift, een tillift of een traplift. 

Het aanschaffen van een traplift

Met het aanschaffen van een traplift kun je al zorgen dat je een stuk langer in je huis kunt blijven wonen. Traplopen kost op den duur veel moeite en energie en met een traplift voorkom je dat. Een traplift is een op rails gemonteerde stoel, waarbij je op een lichte snelheid naar boven en beneden gebracht wordt. Het is een veilige manier om je te verplaatsen en een traplift kan op vrijwel iedere trap gemonteerd worden. 

Kosten van een traplift

traplift

Wat kost een traplift eigenlijk? Dit is een veelgehoorde vraag. Voor het aanschaffen van een traplift kun je terecht bij verschillende aanbieders, dus vraag vooral ook zoveel mogelijk offertes op. Elke trap is anders en dus zit er ook een verschil in de kosten. Bij een rechte trap ben je gemiddeld minstens 2500 euro kwijt voor een traplift en bij een trap met één bocht al minstens 6000 euro. Bij meerdere bochten kost een traplift minstens 7000 euro. Het is mogelijk om tweedehands trapliften aan te schaffen om de kosten wat te drukken. Het is raadzaam om in ieder geval meerdere offertes op te vragen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.