Als je op zoek bent naar een actieve baan, vraag je je misschien af of een diploma nodig is. In sommige gevallen is dat niet zo. Zo werkt het bedrijf Binckwerk al sinds 1982 met mensen die nooit een diploma hebben gehad. Hier zijn drie actieve banen waarvoor je geen diploma nodig hebt:

Een diploma is misschien niet vereist voor deze actieve banen

Als je op zoek bent naar een actieve baan, maar geen opleiding hebt afgerond, zijn er genoeg opties beschikbaar om te werken zonder diploma. Veel mensen denken dat ze een MBO/HBO/Universitaire diploma nodig hebben om een baan te vinden die fysiek veeleisend is en hard werken vereist, maar dat is niet altijd waar.

Hier zijn meerdere actieve banen waarvoor je geen diploma nodig hebt, onder andere:

Verkeersregelaar

Als je er altijd al van gedroomd hebt om aan de andere kant van die oranje kegels te staan – en niet alleen omdat je dan minder hoeft te reizen – dan is verkeersregelaar worden misschien iets voor jou. Verkeersregelaars beheren de toegang tot straten en controleren de verkeersstroom tijdens bouwprojecten, sportevenementen of andere speciale evenementen. Ze helpen ook voorkomen dat voertuigen kruispunten blokkeren bij ongevallen of andere gevaren op de weg. In sommige gevallen hebben deze werknemers een aanvullende opleiding nodig die verder gaat dan wat hun werkgevers bieden; veel werkgevers zullen deze opleiding echter zelf verzorgen, zolang de kandidaten maar kunnen aantonen dat ze vooraf voldoende ervaring in hun vakgebied hebben opgedaan (zoals werken bij een benzinestation of een kleinschalig evenement).

Werken in de bouw 

Werken in de bouw is een geweldige optie. Het is fysiek veeleisend en vereist dat je de hele dag op de been bent, maar het loon is goed en er is geen tekort aan banen voor mensen die in deze sector willen werken.

Als je als bouwvakker aan de slag wilt kan dit ook zonder een diploma te hebben gehaald. Dit kan bijvoorbeeld via Binckwerk. Op deze manier kun je toch werken zonder diploma.

Bouwopruimer

Als je op zoek bent naar een baan, maar niet terug naar school wilt, overweeg dan de optie bouwopruimer. Bouwopruimers zijn verantwoordelijk voor het opruimen van een bouwterrein voor en na de bouw, en zorgen ervoor dat al het puin van het terrein is verwijderd.

Je hebt nodig:

  • Een geldig rijbewijs
  • Een diploma middelbaar onderwijs of gelijkwaardig
  • Eventuele ervaring in het opruimen op de bouwplaats

Werken via Binckwerk

Binckwerk is een banenplatform dat mensen aan banen koppelt. Het biedt een verscheidenheid aan werkmogelijkheden, waaronder bouw en verkeer.

Binckwerk helpt je bij het vinden van een baan als verkeersregelaar, bouwvakker of bouwopruimer. Je kunt werken op verschillende locaties door heel Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en nog veel meer!

Kortom, hoewel een diploma niet vereist is voor deze banen, is het handig als je toch enige ervaring hebt. Als je op zoek bent naar een actieve baan en geen formele opleiding hebt afgerond, is het misschien de moeite waard om een van deze drie opties te overwegen.