Voor een optimaal en hoog rendement uit zonnepanelen, is het belangrijk dat er voldoende zon schijnt en dat de zonkracht voldoende is. Het aantal zonuren per jaar in Nederland speelt hierbij een belangrijke rol, en fijn om te weten is dat die elk jaar relatief gezien toenemen. Volgens experts komt dit vermoedelijk doordat er steeds minder gebruikgemaakt wordt van conventionele fossiele energiebronnen en steeds meer van milieuvriendelijke wind en zonne-energie. Hierdoor neemt de luchtvervuiling af en heeft de zon meer kans om door te dringen via de atmosfeer. Dat levert natuurlijk een hoger rendement op.

Was het in 2019 goed zonnepanelen weer?

Maar hoe stond het er in 2019 (en in de eerste maanden van 2020) voor qua rendement van zonnepanelen? En welke weersomstandigheden speelden hierbij een rol? Qua zonuren was het jaar 2019 een uitzonderlijk goede jaargang. Volgens de KNMI was er dit jaar sprake van een ‘zeer zonnige’ periode, waarbij de maand december eruit sprong. Gezien over de periode 2014 tot 2019 was er in december 2019 sprake van een relatief groot aantal zonuren. Met 74 zonuren, terwijl het langjarig gemiddelde 49 zonuren bedroeg, was de decembermaand behoorlijk winstgevend en rendabel voor de eigenaren van zonnepanelen. Hiermee was de maand december, na 2015 (met één zon-uur meer), de meest zonnige decembermaand van de afgelopen vijf jaar.

In februari 2020 minder rendement

Vergelijken we het rendement van zonnepanelen over december 2019 met het zonnepanelen weer van februari 2020, dan zien we een heel ander beeld. Februari 2020 was vergeleken met de laatste maand van 2019 een mindere zonnepanelen maand. Een van de verklaringen hiervoor zijn de diverse zonloze dagen die het KNMI registreerde. Onder meer op 2 februari, maar ook op 9, 16 en 24 februari scheen er nauwelijks tot geen zon. Het totaal aantal zonuren in februari bedraagt volgens de KNMI normaliter 85 uur, maar kwam in februari 2020 op slechts 73 uur uit. Dit is een fikse tegenvaller voor gebruikers van zonnepanelen. Zeker ook wie de februarimaanden van 2018 en 2019 nog in het geheugen heeft. In die jaren liep het aantal zonuren op naar pieken van achtereenvolgens 139 en 162 uur, gemiddeld over heel Nederland

Zeeland levert het hoogste rendement

Interessant om te weten is dat de provincie Zeeland voor gebruikers van zonnepanelen de beste plek is om te wonen. Zo werd eind 2019 bekend dat Zeeland, met als meetpunt Vlissingen, met 2064 zonuren per jaar de meest zonnige plek van ons land was in het jaar 2019. Ook Noord-Holland (met Den Helder als meetpunt) haalt vaak veel zonuren, wat vooral te maken heeft met de relatief hoge ligging van deze plaats. Woon je langs de kust, dan kun je naast zonne-energie natuurlijk ook nog eens profiteren van windenergie. En dat is dubbele winst!