Een invalzaag is erg verwant aan de cirkelzaag en wordt veel gebruikt door zowel de professionele timmerman als de thuisklussers. De zaag bestaat uit een verend systeem waardoor de zaag gedurende het zagen naar beneden wordt gedrukt. De invalzaag is speciaal ontwikkeld voor het zagen van allerlei soorten hout en met verschillende afmetingen. De zaagsneden van de invalzaag zijn splintervrij. Sommige invalzagen beschikken zelfs over een spouwmes waardoor op een veilig manier in een bestaande voeg kan worden gezaagd.

Vaak wordt de zaag geleverd met een geleiderail. Door gebruik te maken van deze rail kunt u eenvoudig de zaag secuur positioneren wat resulteert in een nette en rechte zaagsnede. Met de geleiderail kunt u tevens eenvoudig de hoek bepalen waaronder het stuk hout gezaagd moet worden. Ook zorgt het gebruik van de geleiderail voor stabiliteit en stevigheid gedurende het zagen.

De invalzaag biedt meer voordelen en mogelijkheden ten opzichte van andere type zagen, zoals de cirkelzaag. Zo is een groot voordeel van de invalzaag dat met deze zaag het mogelijk is om halverwege een stuk hout te beginnen met het zagen. Dit is mede mogelijk omdat een invalzaag geen zaagbescherming heeft. Een cirkelzaag daarentegen heeft wel zaagbescherming. Daarnaast moet bij deze zaag altijd aan de rand van een stuk hout worden begonnen met het zagen.

Een ander voordeel is dat met een invalzaag preciezer kan worden gewerkt. Met name op lange stukken en bij plaatwerk schiet de cirkelzaag letterlijk te kort in lengte. Vaak beweegt de ‘arm’ van de cirkelzaag maar een beperkt stuk naar voren, als dit al mogelijk is. De invalzaag daarentegen is uitermate geschikt voor het zagen van lange afstanden en (groot) plaatwerk. De geleiderails kunnen aan elkaar worden gekoppeld zodat elke gewenste lengte met de zaag kan worden gezaagd.

Een bijkomend voordeel is dat de geleiderail aan de onderkant gedeeltelijk van rubber is. Hierdoor is het niet nodig om de geleiderail op het materiaal vast te klemmen voordat u begint met het zagen. Het laatste voordeel dat hier genoemd wordt heeft te maken met het zaagafval. De meeste invalzagen hebben een stofextractie gat waardoor feitelijk al het zaagsel wordt weggeschoten. Sluit u hierop een stofzuiger of ander soort afzuiging op af, kunt u zeer netjes zonder afval werken.

Een bekend merk onder het elektronische timmergereedschap is Festool. Samen met een aantal andere merken waaronder Bosch, DeWalt en Makita is de Festool invalzaag één van de betere invalzagen die verkrijgbaar zijn op de markt. Dit stuk gereedschap is ideaal voor tijdens het klussen.