Als je niet meer tevreden bent met je toilet en deze graag wil verbouwen dan komen daar natuurlijk bepaalde kosten bij kijken. Of het nu gaat om het vernieuwen van de tegels of het sanitair, gebruik maken van een specialist of niet, kosten zijn onvermijdelijk.

Hoeveel je precies betaalt voor het verbouwen van je WC hangt grotendeels af van wat je precies wil veranderen. Wat meer informatie over deze kosten en hoe je kunt besparen is hier dan ook op zij plaats.

De kosten voor de verbouwing van je WC

Het verbouwen van je WC omvat het afbreken en weer opbouwen van de toiletruimte. De gemiddelde prijs is 2,250 euro per vier kubieke meter. Een overzicht van alle mogelijke activiteiten is handig als je wil weten waarop je kunt besparen:

1. De goedkoopste verbouwing

Bij een dergelijke situatie vallen de kosten relatief laag uit. De tegels, de fontein en het toilet worden verwijderd en je kiest voor goedkopere tegels (bijvoorbeeld keramiek). Het toilet is eenvoudig en goedkoop en ook de fontein is niets speciaals. In dit geval betaal je gemiddeld 1000 euro.

2. Meest voorkomende verbouwing

De werkzaamheden bedragen een totale kostprijs van zo’n 2.300 euro, waarbij je kiest voor eerder mooi tegels (van rond de 50 euro per vierkante meter) en je gaat ook voor een fontein en hangend toilet van goede kwaliteit.

3. Een luxe verbouwing

In dit geval kosten de verbouwingen iets meer dan gemiddeld, juist omdat je gaat voor een luxe ruimte. Zo kan het gaan om natuursteen tegels, wat een erg grote invloed heeft op de prijs en ook het sanitair en het toilet zijn van topkwaliteit. De gemiddelde kostprijs bedraagt in dit geval 3500 euro.

Belangrijke factoren die de prijs van de verbouwing bepalen

Als je je toilet onder handen neemt dan moet je bepaalde beslissingen maken om er het beste uit te halen. Natuurlijk kost elke keuze gel, en deze goed overwegen belangrijk.

1. Welke tegels kies je?

Doorgaans is er keuze tussen keramiek en natuursteen tegels, die elk een andere uitstraling hebben. Ook de onderhoudsvereisten spelen een grote rol bij de prijs. Natuursteen tegels ogen veel luxueuzer en hebben een traditionele uitstraling, terwijl keramische tegels dan weer minder onderhoud nodig hebben en in tal van uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Natuursteen is dus iets duurder maar als je écht een luxe uitstraling in het toilet wil hebben, dan is dit de beste optie.

2. afwerken met stucwerk?

Als je ervoor kiest om de muren van het toilet met stucwerk af te werken, dan hangt de prijs af van welk type stuc je kiest. Ook de te bewerken oppervlakte speelt een grote rol. Op voorhand berekenen hoeveel je moet betalen is een goede manier om onaangename verwachtingen te vermijden.

3. Welk sanitair kies je?

Natuurlijk is ook de keuze van sanitair belangrijk en dit heeft een grote invloed op de eindprijs. Zowel de kwaliteit als het gebruikte materiaal en het design van het sanitair hebben een invloed op de kosten – en meestal is de montage daar niet bij inbegrepen!

Een WC verbouwen is dus een complexe opdracht waar veel keuzes bij komen kijken. Als je echt veel geld wil besparen op die verbouwingen dan doe je natuurlijk best zoveel mogelijk zelf. Maar een expert inschakelen verzekert dan wel weer dat de werken professioneler verlopen!