Woningen in Nederland zijn haast altijd uitgerust met kwalitatieve dakgoten die zorgen voor een goede afvoer van hemelwater, maar niettemin is regelmatig onderhoud hiervan belangrijk om problemen te vermijden. Een dakgoot controle voorkomt dat deze verstopt komen te zitten of dat lekken ontstaan. In sommige gevallen kan de dakgoot zelfs helemaal doorbreken! Stuk voor stuk situaties die je wil vermijden, en goed onderhoud is dan ook essentieel.

Het onderhoud van de dakgoot is niet altijd een eenvoudige opdracht, zeker omdat er met heel wat factoren rekening gehouden moet worden. Zo speelt het materiaal van de dakgoot (en de voordelen en nadelen daarvan) een rol bij het onderhoud. De beste manier om de controle en onderhoud van de dakgoten te kunnen uitvoeren om problemen te vermijden is door te steunen op een aantal handig tips die het werk zoveel eenvoudiger maken. Of je nu zelf je dakgoot wil onderhouden of het werk liever uitbesteedt aan een expert, de volgende tips helpen je op weg.

Houd rekening met het gebruikte materiaal

Zoals vermeld kan een dakgoot uit verschillende materialen bestaan. De primaire functie van een dakgoot is het afvoeren van regenwater en zo wateroverlast voorkomen. En hoe beter het gebruikte materiaal, hoe efficiënter dit gebeurt. Tegenwoordig is er keuze tussen ontelbare materialen met elk hun voor- en nadelen, en een duidelijk overzicht op de meest gebruikte is hier dan ook op zijn plaats.

– kunststof: erg licht en duurzaam
– aluminium: erg stevig
– zink: goedkoop
– plastic: erg licht en goedkoop
– polyester: duurzaam

Het belang van het schoonmaken van je dakgoot

De dakgoten schoonmaken kan een erg tijdrovende opdracht zijn, maar het is wel een erg belangrijke om een goede werking te verzekeren. Het is aangeraden om minstens één onderhoudsbeurt per jaar te laten doen, met de focus op het verwijderen van vuiligheid die verstopping kan veroorzaken.

Een verstopte dakgoot kan veroorzaakt worden door wateroverlast, maar ook bijvoorbeeld rottend hout en lekkages komen vaak voor. Daarbij moeten de dakgoten gereinigd worden om de groei van mossen te beperken zodat beschadiging en verstopping tot een minimum herleid kunnen worden.

Zelf je dakgoten schoonmaken

Als je zelf je dakgoot wil onderhouden, dan heb je geluk: het is een relatief eenvoudige opdracht. Je hebt er natuurlijk wel het juiste materiaal voor nodig en voldoende tijd. Het belangrijkste element is een kwalitatieve ladder, om veilig te kunnen werken. Daarnaast heb je ook een speciale stofbril en goede werkhandschoenen nodig.

Eerst en vooral moet de dakgoot leeggeschept worden met een eenvoudig tuinschepje, waarna je deze kunt spoelen met een tuinslang. Als je wil vermijden dat er in de toekomst problemen ontstaan dan controleer je tijdens het reinigen best ook eens of er scheuren of andere beschadiging aanwezig zijn.

Méér halen uit het onderhoud van de dakgoot

Natuurlijk komt bij het onderhouden van de dakgoot méér kijken dan alleen maar vuiligheid verwijderen. Ook het schilderen van de dakgoten en regenpijpen, de vervanging van oude en kapotte onderdelen om te voorkomen dat je dakgoot lekt zijn belangrijk.

Al deze taken zelf uitvoeren is zeker mogelijk, maar voor zwaardere en ingewikkeldere werken wordt toch best een specialist ingeschakeld. Deze weet immers precies wat er gedaan moet worden bij het schoonmaken van je dakgoot waardoor deze niet alleen mooier oogt maar ook veel langer zijn werk blijft doen.