Ga je beginnen met een vijver in je tuin, dan zijn er vele opties mogelijk. Zoals er zoveel tuinen zijn, zijn er ook vele verschillende vijver met allerlei stijlen die je daarin kunt verwerken. Daardoor kan een vijver als waterelement een prachtige aanvulling zijn op jouw tuin. We leggen je graag uit wat je allemaal nodig hebt om aan de slag te gaan met je eigen vijver.

Vijverfolie als basis

De basis van een vijver is vaak een donker vijverfolie. Er zijn ook vijverbakken op de markt, maar daarmee heb je niet de vrijheid die je met vijverfolie wel hebt. Hiermee kun je de vijver precies in de vorm maken die jij mooi vindt. Wil je bijvoorbeeld een strakke vijver met rechte lijnen of juist een organische vorm die mooi afgerond is? Na het graven van de vijver, plaats je de vijverfolie. In eerste instantie kun je die niet leggen zonder vouwen, maar na verloop van tijd raak je die kwijt door de druk van het water en komt de folie mooi strak te liggen.

Vijverpomp is het hart van de vijver

De techniek van je vijver is heel belangrijk om je vijver in goede conditie te houden. De vijverpomp is zelfs van levensbelang voor al het leven in de vijver. De pomp zorgt voor circulatie waardoor de belangrijke processen in de vijver op gang kunnen blijven. Ook vormt de vijverpomp de aandrijving voor een eventuele fontein of een vijverfilter.

Vijverfilter voor een heldere vijver

Een vijverfilter is bij eigenlijk iedere vijver aan te raden, zeker als je er ook vissen in wilt plaatsen. De vervuiling van de vijver kun je met een vijverfilter aanpakken, zodat je het water mooi helder kunt houden. Een goed werkend filter bestaat uit twee delen. Een deel waarin de deeltjes uit het water gefilterd worden en een deel waarop bacteriën zich kunnen hechten. Deze nuttige bacteriën zorgen voor de omzetting van schadelijke stoffen. Een goed alternatief dat in de kleine vijver vaak gebruikt wordt is een compleet vijverfilter, waar al een pomp in verwerkt is. Je kunt dan met één plug-and-play apparaat de juiste filtering voor de vijver verzorgen. Vaak is de uitstroom van zo’n alles-in-één vijverfilter via een fontein. Leuk voor meer sfeer bij de vijver.

Luchtpomp voor een betere leefomgeving

Hoe meer het water in beweging is, hoe beter de kwaliteit van het water in je vijver is. Dit kun je bereiken met een waterval of fontein in de vijver, maar ook met een luchtpomp voor de vijver. Zo’n luchtpomp pompt lucht in de vijver, waarna de luchtbellen naar boven stijgen. Door dit borrelende water aan het oppervlak is het vijverwater in staat om meer zuurstof op te nemen aan de buitenlucht. Belangrijk in de warme zomermaanden als het water minder zuurstofrijk is. Ook in de winter heeft een vijver luchtpomp een belangrijke functie doordat deze helpt om een deel van het oppervlak van je vijver ijsvrij te houden. Van levensbelang voor je vissen!

Wanneer aanleggen?

Als je de juiste materialen hebt om een vijver aan te leggen, dan hoef je alleen nog het juiste moment te kiezen om ermee van start te gaan. Een vijver leg je bij voorkeur aan in het voorjaar, zodat vijverplanten meteen kunnen aarden. Het najaar is een goed alternatief voor het aanleggen van een vijver, maar dan kun je het beste nog even wachten met het plaatsen van vijverplanten. Leg je vijver niet aan in de zomer, dan heb je namelijk een grote kans op een plotseling algengroei.

Je hebt nu de basis om met een nieuwe vijver aan de slag te gaan. Met de juiste techniek voor de vijver kun je deze goed in balans brengen. Daardoor kan je snel genieten van een heldere en gezonde vijver. Je hoeft er dan nog nauwelijks onderhoud aan te verrichten, maar kunt vooral genieten van een mooi waterelement in je tuin.