Steeds vaker zien we houtkachels terugkeren in huizen. Niet gek natuurlijk, want met een kachel kun jij het tot een aangename temperatuur maken in huis. Bovendien is het een stuk goedkopere vorm van verwarmen dan middels de centrale verwarming. Het is echter niet zo dat jij zonder aanpassingen een houtkachel in huis kunt plaatsen. Nee, om de  kachel te gebruiken moet er namelijk wel een schoorsteen aanwezig zijn. Maar hoe plaats je eigenlijk een schoorsteen? Wij geven je hieronder een aantal tips die je bij plaatsing kunt gebruiken!

1. Plaats de schoorsteen in de nok

Heeft jouw woning een relatie groot dakoppervlak? Dan denk je mogelijk dat het niet lastig is om een schoorsteen op het dak te plaatsen. Jij hebt immers meer dan voldoende ruimte. Het is echter niet zo dat je een schoorsteen maar zo op elke plek kunt plaatsen. Althans, niet iedere plek is even goed. Wij raden je aan de schoorsteen altijd in de nok van het dak te plaatsen. Is dit niet mogelijk? Kies dan voor een plek zo dicht mogelijk in de buurt van de nok. Hoe lager de uitmonding van het rookkanaal geplaatst is, des te groter is de kans dat de rook wordt teruggeblazen in jouw schoorsteen. En hier zit je natuurlijk niet op te wachten!

2. Voorkom bochten in het rookkanaal

Sommige rookkanalen zijn flexibel. Hierdoor kun jij ze in een bocht leggen. Dit is makkelijk wanneer jij een schoorsteen in de nok van het dak wilt bereiken. Wij raden jou echter aan niet een te bochtig rookkanaal aan te leggen. Waarom niet? Omdat dit voor de nodige problemen kan zorgen. Allereerst wordt de luchtweerstand in het kanaal hoger naarmate er meer bochten zijn. Ook wordt de rookgassnelheid vertraagd. Ontkom jij niet aan bochten in jouw rookkanaal? Zorg er dan voor dat deze zo flauw mogelijk zijn.

3. Maak het makkelijk voor een schoorsteenveger

Indien jij jouw kachel regelmatig gebruikt, doe je er goed aan deze jaarlijks te laten vegen. In dat geval verklein jij namelijk de kans op een schoorsteenbrand. Laat jij het vegen van jouw schoorsteen over aan een schoorsteenveegbedrijf? Maak het dit bedrijf dan ook vooral niet te lastig. Hoe rechter jouw rookkanaal loopt, des te makkelijker wordt het voor een schoorsteenveger om jouw schoorsteen te vegen. Denk hier dus ook altijd goed over na bij het plaatsen van een schoorsteen.