Tegenwoordig zijn er veel opties voor het afsluiten van een lening. Zo’n lening aanvragen kan namelijk bij verschillende aanbieders en daarnaast zijn er vergelijkingssites waar je die aanbieders kunt vergelijken. Daar komt bij dat er best wat verschillende soorten leningen zijn. Voor sommige uitgaven ontkom je er niet aan om een lening af te sluiten, zoals de aankoop van een nieuwe auto, een uitbouw aan je woning, een dakkapel laten plaatsen of toch een keer die verre reis maken. Wat de reden ook moge zijn, het afsluiten van een lening moet je weloverwogen doen. Daarom hieronder enkele tips waar je op moet letten als je geld gaat lenen.

Welk bedrag wil je gaan lenen?

Je kunt natuurlijk niet elk bedrag lenen dat je wil, en al zou dat kunnen, dan is het vaak niet slim om het maximale bedrag te lenen. Bedenk daarom vooraf goed welk bedrag je nodig hebt en of het in de toekomst geen problemen gaat opleveren om dit terug te betalen. Het minimale leenbedrag is  €5.000 en het maximale €150.000. Tot een bedrag van €75.000 wordt de lening in zijn geheel op je rekening gestort, komt het bedrag hierboven, dan zullen er twee offertes volgen. Eigenlijk ben je dan dus twee leningen aan het afsluiten. Dit wordt natuurlijk allemaal gebaseerd op je inkomen.

De lening zal altijd worden gebaseerd op je inkomen en situatie

Je komt niet voor elke lening in aanmerking die wordt aangeboden. Merkwaardig genoeg kun je niet elke lening krijgen die een kredietverstrekker je stuurt. Je moet namelijk eerst je persoonlijke gegevens en overige informatie aan de verstrekker geven, waarna zij op basis daarvan met een voorstel komen voor welke leningen je in aanmerking komt. Daar kun je dan op reageren en zul je nog meer gegevens moeten verstrekken. Pas daarna komt de eigenlijke toetsing, die gebaseerd is op de offerte en de door jou verstrekte informatie.

De rente is afhankelijk van het type lening

Afhankelijk van je behoefte voor een flexibele lening (doorlopend krediet) of vaste lening (persoonlijke lening) kies je een lening. Ook de rente bij deze leningen verschilt. Bedenk voordat je een leningaanvraag doet goed wat je leendoel is en hoelang je wilt aflossen. Op basis hiervan kun je makkelijker een keuze maken tussen verschillende leningen.

Je rente bepaald de kosten van je lening

Uiteindelijk bepaalt de rente die je over het leenbedrag betaald, hoe duur de lening wordt. Bij een doorlopend krediet heb je bijvoorbeeld een variabele rente. Verstandig is dan om jaarlijks die rente te vergelijken met andere aanbieders, je kunt zo’n lening namelijk vrij oversluiten als je elders een lagere rente vindt. Met een persoonlijke lening heb je een vaste rente en is de lening oversluiten ook mogelijk. Een lage rente betekent dat je goedkoop leent. 

Een doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet wordt eigenlijk de kredietlimiet van je bankrekening verhoogd. Hierdoor is het bedrag in één keer op te nemen, maar kan ook in delen worden besteed als je bijvoorbeeld een bepaalde periode maandelijks hogere lasten hebt. Zo gauw je geld van dit extra krediet hebt opgenomen begin je met terug betalen, elke maand 2% van het opgenomen bedrag. Dit bestaat voor een deel uit rente en voor een deel uit aflossing. De rente op doorlopend krediet is overwegend lager dan bij de meeste andere vormen van krediet.

Rood staan

Rood staan is in principe hetzelfde als een doorlopend krediet, alleen gaat het hierbij om kleinere bedragen, meestal tot maximaal 2500 euro. Ook hierbij begin je met betalen van aflossing en rente zo gauw je gebruik maakt van het rood staan, en dus krediet opneemt. Voordeel is dat dit een doorlopend krediet is en je er gebruik van kunt maken als dat even nodig is. Je hoeft er dus niet elke keer een lening voor aan te vragen. Rood staan is meestal in vergelijking met andere kredieten vrij duur.