Iedereen die een eigen huis heeft zal onlangs de nieuwe WOZ-beschikking hebben ontvangen. De WOZ-waarde is de waarde van je woning, die wordt vastgesteld door de gemeente en waarop de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen wordt gebaseerd. Ieder jaar ontvang je een WOZ-beschikking met daarop de WOZ-waarde op 1 januari van het voorgaande jaar. Een hoge WOZ-waarde zorgt ook voor hogere gemeentelijke belastingen, vandaar dat het soms handig kan zijn om een WOZ bezwaar te maken. Soms is het juist weer verstandiger om zo’n bezwaar WOZ waarde juist niet te maken. Wij zetten zowel de voor- als alle nadelen hiervan voor je op een rijtje.

Hoogste gemiddelde WOZ waarde ooit

De gemiddelde WOZ-waarde van een koophuis in Nederland ligt op het moment op €270.000,-. Nog nooit eerder was deze waarde zo hoog in Nederland en dit geeft nog maar eens aan hoe hoog de huizenprijzen op het moment zijn. Zelfs in vergelijking met 2019 is deze WOZ-waarde 8,9% hoger… en het einde lijkt nog niet in zicht door de krapte op de huizenmarkt.

Onroerendezaakbelasting

Ben je in het bezit van een eigen woning, dan betaal je daar OZB aan de gemeente. Dit is de zogenaamde onroerende zaak belasting, die wordt berekend als percentage over de WOZ-waarde. Dus hoe hoger de WOZ waarde, hoe meer belasting je betaalt.

Eigenwoningforfait

Wie een eigen woning heeft, bouwt daarmee vermogen op en profiteert daarom meer van zijn woning dan iemand die een woning huurt. Zo ziet de Belastingdienst dat in ieder geval. Daarom moet je voor het bezit van je woning een bedrag optellen bij je belastbare inkomen: het zogenaamde eigenwoningforfait. Ook dit is gebaseerd op de WOZ-waarde. Bij woningen vanaf € 75.000 tot € 1.110.000 bedraagt het eigenwoningforfait 0,5 procent van de WOZ-waarde. Dit bedrag wordt opgeteld bij je inkomen tijdens de aangifte en daar dien je dus belasting over te betalen. Gelukkig mag je in veel gevallen de hypotheekrente wel aftrekken van het eigenwoningforfait.

Online aangifte programma

Verkoop je je eigen woning en koop je in hetzelfde jaar een andere woning? Dan berekent het online aangifteprogramma voor zowel het oude als het nieuwe huis het eigenwoningforfait over het aantal dagen dat je bent ingeschreven op dat adres. Heb je in de loop van het jaar voor het eerst een huis gekocht, of ben je gaan huren nadat je je huis hebt verkocht? Dan wordt het eigenwoningforfait alleen berekend over de periode waarin je bij de gemeente bent ingeschreven op dit adres.

WOZ-waarde is niet gelijk aan de marktwaarde

Ben je van plan om je woning te verkopen, dan kun je waarschijnlijk een hogere vraagprijs hanteren door de gestegen WOZ-waarde van de afgelopen jaren. Houdt er wel rekening mee dat de WOZ-waarde niet gelijk is aan de marktwaarde, onder andere omdat de WOZ-waarde een jaar achter loopt. Heb je een woning zonder Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaal je vaak een renteopslag, die bepaald wordt door de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek (risicoklasse). Als je WOZ-waarde is gestegen, dan val je mogelijk in een lagere risicoklasse en kun je een lagere hypotheekrente krijgen. Neem hierover contact op met je hypotheekadviseur of je hypotheekverstrekker.