Pallets zijn in verschillende maten te krijgen. De meest voorkomende afmeting is 80 cm bij 120 cm, maar er zijn ook veel andere soorten. Deze afmetingen europallets en een overzicht van alle pallets die er zijn met de verschillende afmetingen, is te vinden op websites zoals de Palletcentrale website. De verschillende afmetingen van pallets zorgen ervoor dat de pallets breed inzetbaar zijn. Voor iedere klus is er een geschikte pallet te vinden. Bovendien zijn sommige afmetingen van pallets meer voorkomend dan anderen en dan is niet zonder reden. In deze tekst gaan we het hebben over de verschillende en de belangrijkste pallet afmetingen die er zijn.

De afmetingen van de veelvoorkomende europallet

Dde europallet is de meest gebruikte pallet binnen Europa. De standaardafmeting van deze pallet is 80 centimeter bij 120 centimeter. Deze pallets zijn eigenlijk altijd van hout gemaakt. Vurenhout, specifieker gezegd. Het draagvermogen van één van deze pallets is wel 2000 kilogram. Doordat deze soort pallets de meest bekende in Europa zijn, zul je deze ook het meest voorbij zien komen als je nieuwe pallets wilt kopen. Op het moment dat jij jouw pallets niet meer nodig hebt en deze wilt doorverkopen, is dit het perfecte formaat om te hebben. Door de grote bekendheid in Europa zijn de pallets ook veel geliefder dan andere maten. Deze pallets zullen daardoor meer geld opleveren.

Pallets voor logistieke doeleinden

De blokpallet heeft een ander formaat dan de europallet. De afmetingen van een blokpallet zijn over het algemeen 100 centimeter bij 120 centimeter. De pallets zijn dus een stukje breder dan de andere pallets. Deze pallets worden vaak gebruikt voor logistieke doeleinden. De pallet is opgebouwd uit losse blokken, dat is dan ook waar de naam vandaan komt. Na de europallet is dit de meest voorkomende soort pallet in Europa. Er zijn verschillende uitvoeringen van de pallet te krijgen. Zo zijn er blokpallets met een dikkere plank of een ander soort pallethoogte.

Pallets voor in de detailhandel

In de detailhandel gebruiken mensen vaak display pallets. Deze pallets zijn een stuk kleiner dan de andere pallets die we hebben besproken. Ze zijn over het algemeen 40 bij 60 of 60 bij 80. De pallets zijn vrijwel over voor in te zetten. In supermarkten zie je dit formaat het meeste terugkomen. Meestal staan ze midden in de winkel om producten te tonen. De naam display pallet komt dan natuurlijk ook van het feit dat de pallet vooral wordt gebruikt om dingen te tonen.

Pallets op maat laten maken

De standaardmaten van pallets die je kunt kopen voldoen niet altijd aan de eisen van sommige uitvoeringen. Sommige producten vereisen speciale afmetingen die niet standaard te krijgen zijn. Je kunt er dan ook voor kiezen om een pallet op maat te laten maken. Je kunt de afmetingen voor het pallet dan volledig zelf bepalen. Zo ben je niet meer afhankelijk van het beschikbare aanbod. Sommige bedrijven verkopen ook pallets met afwijkende maten voor een kleine prijs, omdat deze minder gewild zijn dan de veel voorkomende afmetingen van pallets.