Je kunt er bijna niet meer onderuit voor je woning: overal hoor je het woord duurzaam vallen. Maar dat is ook niet zonder reden: je draagt een steentje bij voor een betere en schonere woonomgeving en bovendien kan het je zelfs wat opleveren. Hier vind je enkele voorbeelden hoe je je woning een stuk duurzamer kunt maken.

Isoleren

Isolatie is een erg bekende manier om je woning een stuk zuiniger te maken. Je kunt je dak, muren en zelfs vloeren (laten) isoleren om zo de meeste warmte tijdens de winter in huis te houden. Dit is uiteraard een flinke investering, maar deze zal op den duur wel geld besparen: je stookt aanzienlijk minder en het is natuurlijk fijn om in een huis te leven waarin je het niet continu koud hebt door tocht en slechte isolatie. Het beste kan je je laten adviseren door een isolatie expert. Deze kan aanwijzen wat je kunt verbeteren in huis.

Je eigen energiebron

Je hoeft niet altijd afhankelijk te zijn van een energieleverancier. Je kunt ook je eigen energie produceren: maak gebruik van zonnepanelen op je dak. Dit is niet iets wat je zomaar doet: je moet weten hoeveel zonnepanelen rendabel zijn. Daarbij moet je ook de aanschafkosten kunnen betalen. Door zelf energie op te wekken kan je terugleveren aan je energieleverancier, wat natuurlijk ten goede komt van de energierekening. De investering terugverdienen kan wel best wat jaren duren, hou hier rekening mee, dit heeft alleen nut als je van plan bent om langer in een woning te verblijven.

Slimme technieken

Niet alleen investeren in isolatie en zonnepanelen is duurzaam. Ook zijn er diverse slimme apparaten die er thuis voor zorgen dat er niet onnodig gestookt wordt of stroom verloren gaat door sluipverbruikers. Met slimme contactdozen, thermostaten en zelfs radiatorknoppen kan je met behulp van apps de regie over je huis houden en schema’s opstellen wat er moet gebeuren als jij niet thuis bent. Even de verwarming lager vergeten te zetten voordat je gaat slapen is dus geen probleem meer: de slimme software zorgt daar wel voor.

Vervang oude apparatuur

De kans bestaat dat je oude apparatuur hebt die trouw al vele jaren meegaat. Hoewel deze producten goed werken, hebben deze vaak een flink verbruik. Het kan dus zeker lonen om deze te vervangen voor een producten met een a+ (of hoger) label. Denk aan de wasmachine, wasdroger, vriezer en koelkast. Deze verbruiken de meeste stroom in huis en mogen dus best een kritische blik krijgen.