Ben je een handige doe-het-zelver, dan kun je veel verbouwingen en renovaties in huis zelf uitvoeren. Ben je erg handig, dan kun je bijvoorbeeld zelf een kamer en suite bouwen in huis. Wat dit precies voor ruimte is en hoe je deze zelf in huis kunt bouwen, lees je in dit artikel.

De kamer en suite: een voor- en achterkamer

Een kamer-en-suite of suite is een combinatie van een voorkamer (een kamer aan de straatkant van het huis) en een achterkamer. Deze kamers worden van elkaar gescheiden door een of twee schuifdeuren, die je open kunt zetten of eventueel dicht kunt doen. De schuifdeuren van de ruimte beslaan de gehele breedte van de kamer en geven de kamer een ruimtelijke uitstraling.

De voorkamer werd voornamelijk gebruikt om bezoek te ontvangen. Deze kamer zag er altijd netjes uit: er stonden bijvoorbeeld duurdere meubels in. De achterkamer was de woonkamer voor de bewoners van het huis zelf. Deze kamer was doorgaans wat minder chic ingericht en was vooral comfortabel.

Veel woningen werden tussen 1840 en 1940 met kamers en suite uitgerust. Vanaf de jaren 60 was de suite met voor- en achterkamer wat minder populair, maar tegenwoordig willen juist weer meer mensen een voor- en achterkamer in huis. Niet alleen omdat de vintage woonstijl weer helemaal terugkomt, maar ook zeker omdat sommige woningen de perfecte indeling hebben voor een voor- en achterkamer. Vooral oudere huizen kunnen erg goed uitgerust worden met een voorkamer, een achterkamer en schuifdeuren tussen de kamers in.

kamer en suite zelf bouwen

Een kamer en suite zelf bouwen

Je kunt een voor- en achterkamer laten bouwen door een bouwspecialist, maar dit kost wel veel geld. Ben je zelf erg handig, dan kun je ook beginnen met de kamer en suite zelf bouwen. Wel is het belangrijk om te weten dat dit alleen goed gaat als je echt goed bent in klussen. Het is niet belangrijk om twee bestaande ruimtes van elkaar te scheiden, dus doe dit alleen als je echt veel kluservaring hebt en weet wat je doet.

Verder is het belangrijk om een goede kamer en suite bouwtekening te gebruiken bij het bouwen van een voor- en achterkamer in huis. Alleen als je een goede kamer en suite bouwtekening gebruikt, weet je namelijk wat je moet doen om de ruimte in tweeën te delen. Gebruik je geen bouwtekening, dan is de kans groot dat jouw project flopt of dat de voor- en achterkamer er toch niet zo mooi uit zien.

Heb je niet zo veel kluservaring? Ga dan niet zelf aan de slag met het scheiden van de ruimte voor een voor- en achterkamer, maar huur hier iemand voor in. Ga je de fout in met het project en moet je alsnog iemand inhuren om het af te maken, dan ben je uiteindelijk duurder uit. Weet je niet zeker of je dit project zelf kan doen, dan raden wij je zeker aan om hier direct iemand voor in te huren.