De badkamer is een erg belangrijke ruimte in ons huis geworden. Waar de badkamer vroeger alleen de plek was om schoon te worden, is het tegenwoordig steeds meer de plek om te ontspannen. Wanneer je in een oudere woning woont, dan kunnen echter de kranen voor problemen zorgen. Zo is een lekkende kraan erg storend en zorgt voor waterverspilling die op zijn beurt weer geld kost. Dit is echter een van de problemen die je kunt hebben met kranen in de badkamer. Hieronder benoemen we nog wat andere en vertellen we je wat je eraan kunt doen.

Het kraanleertje vervangen

Wanneer het kraanleertje in jouw kraan kapot is, kan deze het water uit de leiding niet meer tegenhouden en gaat deze lekken. Gelukkig kun je eenvoudig zelf dit probleem oplossen met dit stappenplan:

Draai als eerste de hoofdkraan van de waterleiding dicht. Zet alle hoger gelegen kranen open en wacht tot er geen water meer uit de leidingen stroomt. Trek daarna de knop van de kraan af. Bij sommige kranen moet je hiervoor het schroefje losdraaien dat onder het gekleurde dopje zit. Draai dan de sierhuls los. Plaats een doekje in de bek van de tang om de sierhuls niet onnodig te beschadigen. Schroef het binnenwerk uit de kraan. Controleer of het leertje in het kraanhuis nog intact is.

Is het kraanleertje kapot, vervang het dan. Je doet dit door het moertje of schroefje los te draaien waarmee het kraanleertje vastzit. Verwijder het leertje. Er bestaan verschillende soorten kranen die elk een kraanleertje nodig hebben in een andere dikte en diameter. Koop daarom van tevoren een assortiment aan kraanleertjes. Zo ben je er zeker van dat je er eentje met de juiste maat in huis hebt. Sluit daarna alle geopende kranen en draai de hoofdkraan van de waterleiding weer open. Controleer of het water goed doorstroomt en of de kraan niet meer lekt.

Het repareren van een kraan lek kan meerdere oorzaken hebben. Als je enkel het kraanleertje moet vervangen, kun je de hierboven genoemde tips volgen. Als dit niet het probleem oplost, moet je wellicht de O-ring vervangen van de lekkende kraan. Hieronder lees je hoe je dat moet doen.

repareren badkamerkraan

De O-ring vervangen

Als eerste stap moet je de hoofdkraan afsluiten, draai tegelijkertijd de aftapkraan open en de betreffende kraan die je wilt repareren. Laat al het water leeglopen en plak vervolgens de afvoer dicht. Verwijder de knop van de kraan of schroef deze los als ie goed vast zit. Er zijn veel verschillende kraanmodellen die elk op een andere manier uit elkaar gehaald kunnen worden, houd dus goed de stappen in de gaten voor als je hem weer in elkaar moet zetten.

Neem een moersleutel en draai het mechanisme los. Het kraanleertje vind je onder.

schroef het leertje los en verwijder nu het kraanleertje. Neem een schroevendraaier en probeer de kapotte O-ring voorzichtig te verwijderen. Vervang de ring nu met de nieuwe versie en draai daarna de kraan weer helemaal vast zet alles weer terug in de oude staat.

Om alles goed te kunnen controleren zet je weer de hoofdkraan aan, en draai je de aftapkraan dicht, en kijk je of het probleem nu verholpen is. Mocht dit niet het geval zijn is het wellicht verstandig om de gehele kraan te vervangen. Indien dit het geval is, neem dan de oude kraan mee naar de bouwmarkt, zodat je er zeker van bent dat de maten van de nieuwe kraan kloppen! Lees verder om te weten te komen hoe je die kraan kunt vervangen.

De kraan vervangen

Voordat je van start gaat, moet je eerst de hoofdkraan afsluiten. Draai daarna de kraan open die je wilt gaan vervangen en wacht totdat al het water is weggelopen. Nu is de leiding leeg. Neem een stukje papier en blokkeer de afvoer om vuil en viezigheid te voorkomen in de afvoer. Neem een geschikte moersleutel en draai en moeren tussen de kraan en rozetten los. Doe dit ook zo met de rozetten en schroef de S-koppelingen los.

Pak teflon tape en plak de schroefdraad af met een deze tape. Let op dat je dit in de juiste draairichting doet. Schroef de koppelingen op de plaat en hanteer dezelfde afstand als van de kraan. Vaak is dit zo’n 16 cm. Monteer nu de rozetten opnieuw en zet alles goed vast met aansluitmoeren. Check nu of de nieuwe mengkraan goed is aangesloten

Om alles goed te kunnen controleren zet je eerst de hoofdkraan weer aan en draai je de aftapkraan uit. Controleer vervolgens of alles naar behoren werkt en draai dan alle tapkranen dicht.