Wist je dat er gemiddeld in Nederland zo’n 13 woningbranden per dag ontstaan? Inderdaad, dat is een behoorlijk groot aantal, die verschrikkelijke gevolgen kunnen hebben. Niet voor niets dat rookmelders verplicht per 2022 worden. Zo’n brand in huis kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan de oplader van je mobiele telefoon die in brand vliegt. Een ongelukje bij het koken, of kaarsen die te dicht bij de gordijnen staan. Een brand kan op vele manieren ontstaan en zich dan erg snel verspreiden. Je kunt je er echter op voorbereiden en stappen nemen om de kans op brand in je woning zo klein mogelijk te houden. In onderstaande blog geven we je allerhande tips om dit te doen.

Tegenwoordig vind je in elk huis vele elektrische apparaten. Helaas zijn die tegenwoordig een van de meest voorkomende oorzaken van een woning brand. Volgens verzekeraars is dit maar liefst de helft van het aantal branden in huis. Tijdens het gebruik worden de elektrische apparaten warm en in combinatie met stof kan dat leiden tot gevaarlijke situaties. Ook kortsluiting van apparaten is een veelvoorkomende oorzaak van brand. Neem daarom bepaalde stappen om dit te voorkomen. Zet apparaten bijvoorbeeld niet op stand-by modus, maar zet ze helemaal uit als je het huis verlaat of gaat slapen. Maak je elektrische apparaten ook regelmatig schoon. Zorg er in ieder geval voor dat ze altijd stofvrij zijn. Stof in een föhn of wasdroger kan al snel een brand veroorzaken.

Kaarsen en sigaretten

Tijdens de donkere wintermaanden zorgen kaarsen en een open haard voor gezelligheid in huis, maar ze kunnen natuurlijk ook voor brand zorgen. En wat te denken van een vergeten sigaret? Plaats kaarsen daarom altijd op veilige plekken, dus niet in de buurt van brandbare materialen, zoals gordijnen. Blaas daarnaast alle kaarsen uit als je de kamer of woning verlaat. Voorkom brand door sigaretten door ze uit te spoelen onder de kraan voordat je de asbak leegt in de prullenbak en gebruik een sigarettendover in je asbak. 

Als je kookt op gas is er ook een grotere kans op brand in huis. Zo kan de vlam bijvoorbeeld in de pan schieten. Of je vergeet simpelweg om het gas uit te draaien. Een ongeluk zit in een klein hoekje: wees daarom altijd extra voorzichtig als je kookt op gas. Enkele zaken die je kunt doen om brand door middel van gas te voorkomen is er voor te zorgen dat de pannen aan de buitenkant altijd vuil- en vetvrij zijn. Houd daarnaast brandbare spullen, zoals ovenwanten, vaatdoeken en schorten uit de buurt van het fornuis en blijf altijd bij het fornuis tijdens het koken.

Waarschuwing door rookmelders

Uiteraard kun je een brand in je woning nooit helemaal voorkomen. Als er dus brand uitbreekt, dan is het belangrijk dat je op tijd gewaarschuwd wordt. Zo krijg je de kans om de brand te blussen of jezelf en je familie in veiligheid te brengen. Plaats daarom voldoende rookmelders in huis, minstens één per verdieping en idealiter zijn deze gekoppeld met elkaar. Hang deze rookmelders altijd aan het plafond; rook stijgt namelijk op. Hang ze vooral bij brandgevaarlijke apparaten in de buurt, zoals je wasmachine of droger. Je kunt beter geen rookmelders ophangen in de keuken: door de dampen van het koken en van apparaten zoals vaatwasser en oven kan de rookmelder onterecht afgaan. Ook in de badkamer of vlak bij de badkamerdeur kun je deze beter niet ophangen: door condensatie (stoom en vocht) kan de rookmelder ook hier onterecht afgaan.

Neem voor volledige installatievoorschriften contact op met je installateur óf bekijk het bouwbesluit.