Verwarming tijdens de winter 

Je zult het altijd zien; net op de momenten dat je het niet kunt gebruiken gaat er iets stuk of is er een andere gebeurtenis die je hele planning in de war schopt. De Wet van Murphy in actie, die stelt dat als er iets fout kan gaan, het ook fout gáát. Binnenshuis gebeurt zoiets vaak wanneer de winter invalt en de cv ketel na lange tijd weer volop aan de bak moet. Tijdens de eerste avond dat het kwik onder het vriespunt daalt zet je vol goede moed de thermostaat op negentien, iets lager om toch nog wat energie te sparen. Tot zover niets aan de hand…

Storing cv ketel 

Maar dan bemerk je na een paar minuten dat het besparen van energie plotseling noodgedwongen gaat. Je zit namelijk opgescheept met een fikse cv ketel storing en je beseft je dat de kans bestaat dat je dit niet direct op gaat lossen. Je ziet een aantal vage storingscodes verschijnen op het display waar je geen kaas van hebt gegeten. Volgens het onderhoudsboekje kunnen de codes duiden op defecte sensoren, defecte elektronica of een driewegklep die de geest heeft gegeven.

Checken defecte cv ketel 

Je hebt misschien twee rechterhanden, maar om zelf aan de cv ketel te gaan klooien is niet handig. Zeker niet als in de garantiebepalingen staat dat alleen een professional aan de cv installatie mag werken. Maar voordat je hulp inschakelt kun je wel een checklist afwerken om te kijken of je de storing op kunt lossen zonder in de ketel te hoeven inbreken. Soms geven de storingscodes ‘defecten’ aan die vrij eenvoudig zijn op te lossen. Wat kun je zelf:

  • Een open deur, maar zit de stekker van de ketel in het stopcontact? Werken de zekeringen verder?
  • Misschien is de waterdruk in de ketel lager dan 1 bar. Vul dan de ketel bij.
  • Werkt de kamerthermostaat? Ook deze kan kapot zijn. In de winter zal deze niet te laag staan, maar check het toch.
  • Zijn de radiatoren wel helemaal opengedraaid?
  • Staat de gaskraan open?
  • Ook een mogelijkheid is de resetknop indrukken om de ketel opnieuw te laten opstarten.

Laat een specialist je defecte cv ketel maken 

Meestal ligt het niet aan een van bovenstaande oorzaken en is een professionele monteur nodig om het probleem van een defecte cv ketel op te lossen. Dit is ook beter in verband met de garantie, maar ook zeker met betrekking tot veiligheid. Een specialist weet precies wat hij doet en zal bijvoorbeeld nooit vergeten een wartel aan te draaien bij de gastoevoer. Je moet er niet aan denken dat je na je kluswerk aan de ketel iets bent vergeten en koolmonoxide je woning binnendringt, of dat er brand ontstaat terwijl je ligt te slapen.

Je zult nooit lang in de kou hoeven zitten. De storingsdienst zal je altijd helpen, 24/7 en 365 dagen per jaar. Heb je een abonnement bij de verwarmingsmonteur, dan zul je voorrang krijgen bij de reparatie. Dan ben je nóg sneller uit de kou.