De verkoop van beveiligingscamera’s is de afgelopen jaren enorm gestegen. Dat komt vooral doordat de prijs is gezakt en de kwaliteit is verbeterd. Hierdoor kiezen ook steeds meer particulieren voor bewaking van hun eigendommen door een beveiligingscamera, de meest voorkomende zijn bullet- en dome camera’s.Het meest opvallende verschil tussen deze beveiligingscamera’s is hun vorm, die van invloed is op de hoek, toepassing en bruikbaarheid. Details over hun unieke eigenschappen en duurzaamheid vind je hieronder, waardoor je beter zult weten of een dome camera iets voor jou is, of juist een bullet camera.

Bullet camera 

De bullet-camera is genoemd naar het tonvormige ontwerp en deze unieke vorm kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Door zijn herkenbare vorm is de bullet camera duidelijker en gemakkelijker te herkennen. Om deze reden werkt het goed op plekken waarbij je wil dat mensen weten dat ze worden gecontroleerd. Door zijn lange basis is de bullet camera ook makkelijker van richting te veranderen.

Lange afstands zicht van een bullet camera 

Bullet camera’s werken over het algemeen goed voor weergave op grote afstand. Net als een verrekijker wordt dit type bewakingscamera vaak gebruikt om afbeeldingen van onderwerpen, zoals kentekenplaten of mensen, van veraf te bekijken. De bullet-camera wordt meestal aan de muur gemonteerd, hoewel sommige ook aan het plafond worden gemonteerd. De beveiligingscamera wordt meestal geleverd met een montage handvat en kan opnieuw worden afgesteld om verschillende hoeken te bewaken.

Duurzaamheid

Vanwege de vorm en het opvallende ontwerp is de bullet camera vaker onderhevig aan vandalisme en sabotage. In tegenstelling tot de dome camera, die een beschermkap voor de lens heeft, kan de bullet camera worden verplaatst om in een andere richting te wijzen, waardoor criminelen onder het toezicht kunnen glippen.

De bullet camera werkt goed in situaties waarin je wil dat mensen zien en weten dat het gebied wordt bewaakt. Om deze reden wordt het vaak ingezet in industriële omgevingen, bij verkeerslichten en gebieden met veel criminaliteit.

De dome camera

Zoals de naam al aangeeft, is de dome camera ingebouwd in een koepelvormige behuizing die is gemaakt om alle elementen te weerstaan ​, van binnen en van buiten. Door het minimale ontwerp is de dome camera een subtiele maar even effectieve bewakingsoplossing. Het onopvallende profiel maakt hem ideaal voor plaatsen zoals voordeuren, kerken, in de bouw of gebieden waar mensen misschien niet verwachten dat er een bewakingscamera is. De koepel behuizing kan ook de richting verbergen waarin de bewakringscamera wijst, wat het handig maakt in winkelomgevingen om winkeldieven af te schrikken. De beschermende behuizing maakt het ook moeilijk voor vandalen om de richting van de bewakingscamera te veranderen.

Breed gezichtsveld

Hoewel er ook groothoek bullet camera’s zijn, is het bekend dat dome camera’s een breed gezichtsveld bestrijken. Degenen die zijn uitgerust met een varifocale lens bieden een variabele brandpuntsafstand, wat je de flexibiliteit geeft om de cameralens op de gewenste afstand af te stellen. De vorm van de koepel behuizing maakt ook monitoring onder een grotere hoek mogelijk, aangezien de lens de flexibiliteit heeft om te bewegen.

Installatie van een dome camera

De dome camera wordt meestal aan het plafond of dakrand gemonteerd, maar kan ook aan de muur worden bevestigd en worden aangepast aan verschillende omgevingen. Hoewel de domecamera flexibel kan worden ingezet, kan het, eenmaal geïnstalleerd, een uitdaging zijn om hem te verplaatsen. Als je het gezichtsveld wijzigt, moet de hardware mogelijk opnieuw worden gemonteerd. De domecamera gaat meestal langer mee en wordt over het algemeen als duurzamer beschouwd dan de bullet camera. Dit wordt vooral toegeschreven aan de behuizing, die de beveiligingscamera helpt beschermen, vooral als er voor een vandaalbestendige optie is gekozen. Een andere indicator van duurzaamheid is de Impact Protection (IK)-classificatie van de beveiligingscamera, die de mate van bescherming meet die de koepel behuizing biedt tegen brute kracht. De meest vandalismebestendige dome camera’s zijn gecertificeerd met een IK10-classificatie, wat betekent dat ze tot 20 joule externe mechanische impact kunnen weerstaan!