Door te voorkomen dat de zon door je ramen naar binnen schijnt, kun je televisie- en computerschermen beter zien en kun je je verwarmings- en koelingskosten verlagen. Om de zon volledig of gedeeltelijk te blokkeren om door de ramen naar binnen te schijnen, kun je de raambekleding van jouw keuze installeren voor een meer permanente oplossing, of een snelle en gemakkelijke optie proberen voor een meer tijdelijke oplossing. Hieronder bekijken we beide en de beste manieren om de zon buiten te houden. Wat is de meest effectieve zonwering?

Raambekleding installeren

Hang gordijnen op voor een decoratieve raambekleding. Gordijnen zijn een geweldige manier om te voorkomen dat de zon door het raam naar binnen valt en zijn tegelijkertijd een aantrekkelijke, decoratieve toevoeging aan je ruimte. Om de juiste gordijnen te kiezen, meet je eerst de breedte en hoogte van je ramen. Bestel vervolgens de juiste maat, stof en stijl voor de ruimte. Je kunt dan een gordijnroede installeren en de gordijnen over de roede hangen om de zon buiten te houden.

– Gordijnen gemaakt van dikkere, donkerder gekleurde materialen, zoals zwart of marineblauw dik katoen of polyester, zullen meer van de zon blokkeren dan gordijnen gemaakt van dunnere, lichter gekleurde stoffen, zoals wit linnen.

Wat-is-effectieve-zonwering

– Als je de zon volledig wilt buitensluiten, zijn verduisterende gordijnen met panelen een goede optie.

Spreid je gordijnen uit over de breedte van het raam om te voorkomen dat er zon door schijnt, of duw ze naar de zijkant om een ​​beetje licht binnen te laten.

– Plak klittenband aan de binnenranden van je gordijnen om de gordijnen in het midden gesloten te houden.

De meest effectieve zonwering: jaloezieën

Het installeren van jaloezieën van vinyl, aluminium of hout is een effectieve en relatief goedkope manier om te voorkomen dat de zon door de ramen naar binnen schijnt. Hoewel jaloezieën soms wat moeilijker te monteren zijn dan gordijnen, kun je jaloezieën zelf installeren door te meten waar je de steun moet ophangen, de beugels te bevestigen en de bovenrail te installeren.

Wat-is-de-effectieve-zonwering

– Draadloze stoffen jaloezieën zijn doorgaans effectiever in het blokkeren van de zon dan vinyl jaloezieën.

– Net als verduisterende gordijnen kun je ook verduisterende rolgordijnen kopen als je de zon volledig wilt blokkeren.

– Als je de zon maar gedeeltelijk wilt blokkeren, kun je de staf draaien om de jaloezieën een beetje te openen om wat licht door te laten schijnen.

Luiken monteren

Monteer luiken om de ramen te bedekken wanneer je maar wil. Het monteren van binnen- of buitenluiken is een geweldige manier om zowel zonlicht te blokkeren als de kosten voor verwarming en koeling van het huis te verlagen. Zodra je je ramen hebt opgemeten en de juiste luiken naar je smaak hebt gekozen, kun je de binnen- of buitenluiken zelf installeren of een professional inhuren om ze voor je te monteren.

meest-effectieve-zonwering

Zowel binnen- als buitenluiken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, staal, aluminium en vinyl, en zijn verkrijgbaar in een breed scala aan prijsklassen. Daarom, als je het uiterlijk van binnen- of buitenluiken leuk vindt, zul je waarschijnlijk een optie kunnen vinden voor de door jou gewenste prijs.

Luifels

Bedek de buitenkant van de ramen met luifels om zonlicht te beperken. Hoewel ze wat meer onderhoud vergen dan de eerder genoemde opties, zijn raamluifels ook een geweldige manier om de ramen te beschermen tegen zonlicht. Luifels zijn ook een goede optie als je het zonlicht wilt verminderen, maar toch door het raam wilt kunnen kijken.

Wat-is-de-meest-effectieve-zonwering

– Zowel metalen, houten als canvas luifels hebben over het algemeen om de 4 tot 6 jaar een weerbestendige coating en onderhoud nodig.

– Luifels van acryl en PV zijn doorgaans beter bestand tegen schimmel en verkleuring en zijn over het algemeen gemakkelijker te onderhouden.

Raamhorren tegen de zon

Zorg voor raamhorren om de zon gedeeltelijk te blokkeren. Omdat er gaten in zitten, kunnen raamhorren de zon niet volledig blokkeren. Ze kunnen echter de hoeveelheid licht die door de ramen schijnt aanzienlijk verminderen. Hoewel het relatief eenvoudig is om reeds bestaande raamschermen te vervangen of opnieuw te installeren, moet je waarschijnlijk een professional inhuren om nieuwe raamschermen te installeren. Raamschermen stellen je ook in staat om de ramen open te houden zonder dat er insecten of vuil door de ramen naar binnen komen.

Folie op het raam

Als je wat zonlicht wilt tegenhouden maar toch door het raam kunt kijken, is het aanbrengen van een getinte raamfolie een goede optie. Om een ​​getinte raamfolie te installeren, meet je eerst de hoogte en breedte van het glasgedeelte van de ramen. Gebruik vervolgens een schaar om de folie op maat te knippen (als deze niet al in de juiste maat wordt verkocht) en verwijder de beschermlaag van de achterkant. Lijn de film uit met de randen van het venster en druk hem naar beneden om de film te laten plakken. Probeer een föhn te gebruiken om hete lucht op de film te blazen, zodat deze beter aan het glas hecht.

de-meest-effectieve-zonwering

– Je kunt getinte raamfolie online of bij de meeste bouwmarkten kopen.