Voor mensen die van hun stoffige zolderkamer een speelkamer of hobbyruimte willen maken, is er van alles mogelijk. Meer ruimte op zolder, zorgt immers voor meer ruimte elders in huis. Met een kleine investering kan al een groot verschil worden gemaakt. Een likje verf, nieuwe wandkasten en een dakraam zorgen bijvoorbeeld voor een frisse verandering. In dit artikel geven we enkele tips.

Creëer licht in de duisternis

De meeste zolders worden voor niets anders gebruikt dan opslag. Zeker bij oude woningen is dat niet vreemd want er is nauwelijks licht in de nok van het huis. Door een dakraam of dakkapel te plaatsen komt er meer licht binnen waardoor een zolder eenvoudiger kan worden omgetoverd tot een functionele ruimte. Met het plaatsen van een dakkapel wordt tevens meer vloeroppervlak gecreëerd waar bijvoorbeeld een bed of bureau onder geplaatst kan worden.   

Verstop kasten in schuine wanden

De schuine wanden van een zolder hoeven niet perse een doorn in het oog te zijn. Door inbouwwanden te plaatsen in de schuine wanden kan de ruimte praktisch worden ingericht. De knieschotten, zoals deze kasten worden genoemd, werken ruimtebesparend omdat er geen extra kasten hoeven te worden geplaatst. Hierdoor blijft er ruimte over om bijvoorbeeld een fitnessapparaat te plaatsen. Gebruik lichte kleuren wanneer je besluit de kasten te schilderen, dit geeft de zolder een ruimer karakter.     

Plaats een voorzolder voor meerwaarde

Het verbouwen van de zolder hoeft niet direct voor extra meerwaarde van het huis te zorgen. Wil je echt voor meerwaarde zorgen, dan moet er een extra kamer van worden gemaakt. Om van een zolder ook daadwerkelijk een ‘kamer’ te maken moet die aan een belangrijke eis voldoen. De zolderkamer moet namelijk met een deur kunnen worden afgesloten. In zo’n geval spreek je van een voorzolder. Deze ruimte kan perfect worden gebruikt om de wasmachine of cv-ketel op te bergen, zodat er elders in huis ruimte overblijft.     

Zorg voor de details

Een zolderkamer verbouwen is interessant maar zal nooit een hobbyruimte worden als de finishing touch niet wordt uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan extra isolatie zodat je er ook in de winter warmpjes bij zit. Heb je de ruimte maar nog geen vaste trap? Plaats deze dan, zodat je altijd veilig de zolder kunt bereiken. Deze extra maatregelen zorgen voor extra gebruikersgemak.     

Hoeveel geld je wilt investeren in de zolderverbouwing is afhankelijk van je wensen. Plaats je een dakraam of dakkapel? Kies je voor extra isolatie en een vaste trap? Het kan aardig in de kosten lopen. Er zijn oplossingen om de dakkapelfinanciering rond te krijgen als het spaargeld niet toereikend is. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van kredietverstrekker Findio.