We zien steeds vaker de term Sedumdak voorbij komen. De meesten van ons weten dan nog net dat het om een groendak gaat, maar wat het precies inhoudt weten velen nog niet. Of misschien heb je al wat informatie opgezocht en denk je er aan om zelf een Sedumdak kopen. Ook dan kan het handig zijn om alle ins en outs te kennen. Lees daarom snel verder, want in onderstaande blog leggen we je haarfijn uit wat een Sedumdak is.

Een groendak is een dak dat bedekt is met planten. Een groendak is meer dan alleen maar een tuin boven je hoofd. Afhankelijk van het soort beplanting en het concept, spreekt men over verschillende soorten groendaken. Zo zijn er daktuinen  die, net als gewone tuinen, uit planten, struiken en soms zelfs bomen bevatten, vaak worden daar onder andere leibomen voor gebruikt. Uiteraard kan je die daken alleen aanleggen als die voldoende stevig zijn.

De natuurlijke eigenschappen van Sedum maakt deze vetplant uitermate geschikt voor dakbegroeiing op minder stevige daken. Sedum is een geslacht uit de vetplantenfamilie. Vetplanten of succulenten zijn planten die water opslaan in een deel van de plant. Bij Sedum wordt water opgeslagen in de bladeren, daarom spreken we bij Sedum ook wel over bladsucculenten.

Sedum heeft een andere stofwisseling dan de meeste planten. ’s Nachts wordt kooldioxide via de huidmondjes opgenomen en in appelzuren omgezet. Overdag worden deze appelzuren met behulp van de zonlicht afgebroken en fotosynthese uitgevoerd. De huidmondjes in de bladeren zijn alleen ’s nachts geopend. Gedurende de hete en droge dag wordt het verlies van vocht geminimaliseerd.

Een groendak, ofwel Sedumdak, is een dak met vegetaties, die zichzelf in stand houden en zich verder ontwikkelen, waarbij onderhoud minimaal is. Grofweg hebben extensieve groendaken een substraatlaag dikte tussen de 4 en 15 cm en een gewicht van 30 tot 150 kilo per m2 . Als Sedumvegetatie wordt toegepast op een groendak is het gewicht circa 30 kilo/m2. Bij toepassing van een biodiverse vegetatie – zoals een mix van Sedums, grassen, kruiden, waard- en nectarplanten – is het gewicht van het groendak circa 150 kilo/m2, omdat een dikkere substraatlaag noodzakelijk is.

Door Sedummatten  te gebruiken in plaats van losse Sedumplanten is de aanleg zeer eenvoudig en levert dit een enorme tijdswinst op. Bovendien zijn de onderhoudskosten veel lager, omdat de Sedummatten al een goede doorworteling hebben en veel minder water na aanleg nodig hebben, dan bij los ingeplante planten.

Voordelen van een Sedumdak

– Verhoogde levensduur dak: De beplanting zorgt namelijk voor een bescherming tegen zonlicht en regen, en tegen extreme temperatuurverschillen. Hierdoor gaat het dak veel langer mee.
– Warmte- en geluidsisolatie: De extra isolatie en geluidsabsorberende eigenschap van sedumdaken zorgt ervoor dat je minder last hebt van omgevingsgeluiden. Ook geluid van regen en hagel wordt gedempt. In de winter houdt de sedum laag de warmte vast, en in de zomer creëert het een koelend effect.
– Weinig onderhoud: Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig. De vetplantjes kunnen zichzelf goed onderhouden. Eventueel kan onkruid zo nu en dan verwijderd worden.

Nadelen van een Sedumdak

– Extra gewicht: Het extra gewicht van de bodem en de plantjes kan ervoor zorgen dat er een aanpassing van het dak nodig is. Raadpleeg daarom altijd een adviseur.
– Lekkages: Indien het sedumdak niet goed is aangelegd, kan dit resulteren in lekkages. Ook daarom is het van belang om goed advies te vragen.
– Meer dieren: Bij een stukje natuur horen dieren. Afhankelijk van de soort planten, kan dit insecten, slakken of vogels aantrekken. Mocht dit een nadeel voor je zijn, dan is een sedumdak (of een ander soort groendak) geen goed idee.