Wanneer je denkt aan een aanhangwagen, denk je gelijk aan een bakwagen. Dat is ook niet gek. De bakwagen is het meest verkochte type aanhangwagen. De wielen van een bakwagen zitten aan de zijkant. Het zwaartepunt ligt laag, hierdoor hebben bakwagens een goede wegligging. Bakwagens worden zowel door particulieren als bedrijven gebruikt. De bakwagen is namelijk geschikt voor vele klussen. Bijvoorbeeld: groenafval, verhuizingen of ander puin. Voor het beladen van de bakwagen kan je alleen het voor en achterbord inklappen. De bakwagens zijn het eerste type aanhangwagen welke ontwikkeld zijn.

Extra toebehoren voor een bakwagen

Een bakwagen is uit te breiden met veel verschillende extra toebehoren. Zo kan je een bakwagen volledig naar smaak maken. Zo blijft een bakwagen ook voor iedereen toegankelijk. Hier de extra toebehoren op een rijtje:

  • Voorrek
  • Reservewiel
  • Reservewiel houder
  • Disselkist
  • Slot
  • Aanhangernet
  • Steunpoten
  • Bindogen
  • Nethaken
  • Schokbrekers

Deze zijn natuurlijk niet perse nodig om de bakwagen te kunnen gebruiken. Maar met de extra toebehoren kan je deze aanhangwagen geschikt maken voor iedere klus.

Verschillende afmetingen en laadvermogens

Een bakwagen is verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen en laadvermogens. Het gebruik is ook afhankelijk van het type rijbewijs dat je bezit. een 750kg aanhanger mag je altijd mee rijden met een B rijbewijs. Met een BE rijbewijs is er natuurlijk meer mogelijk. De afmetingen van bakwagens variëren grofweg van 151 x 101 cm tot  400 x 200 cm. Veel keuze, natuurlijk kan je dan ook nog kiezen voor een tandem asser of een enkelasser. Daarnaast heb je het verschil tussen de ongeremde of een geremd type. 

Kijk hier naar de verschillende bakwagens 

Welke merken Bakwagens zijn er?

De meeste aanhangwagen fabrikanten hebben ook wel een bakwagen lijn naast de ook populaire plateauwagens. Zo zijn Hapert en Anssems er om bekend is zijn het de meest verkochte aanhangers al neemt de plateauwagen wel deze positie over. Bakwagens worden vooral in europa gebruikt en dan met name in de Benelux en Duitsland. In de meer zuidelijke landen wordt er veelal gebruik gemaakt van een pick up.

Enkel of tandem as bakwagen

Het verschil tussen enkel en een tandem asser is dat een tandem as aanhanger beschikt over twee assen. Deze heeft ook vier wielen. Een enkel asser heeft één as en heeft twee wielen. Tandem assers hebben vaak een veel hoger laadvermogen door de extra as. De tandem assers hebben logischerwijs een zwaarder eigen gewicht maar hebben dan alsnog een hoog netto laadvermogen. Bedrijfsmatig worden veel bakwagens gebruikt tot een bruto laadvermogen van 2000kg.

Geremd en ongeremd

Vaak zijn bakwagens ongeremd. Zeker de kleine uitvoeringen die je veel bij mensen op de oprit ziet staan. De bakwagens worden dan ook veel gebruikt door mensen met een rijbewijs B. Voor verhuizingen en afvoer van groen afval is dit natuurlijk ook voldoende. De bekende pak’n bak huur aanhangers zijn ook bakwagens die je met een normaal B rijbewijs mag rijden. Natuurlijk zijn er ook geremde bakwagens, deze hebben een hoger laadvermogen.  Deze geremde aanhangers hebben een oplooprem en trommelremmen die er voor zorgen dat de aanhanger met de auto mee remt. Dit vergroot het rijgemak en ook de veiligheid onderweg natuurlijk. Voor de meeste geremde aanhangers geldt wel dat je een rijbewijs BE nodig hebt.