Het is alweer een paar weken geleden dat de winter klok is ingegaan, wat resulteert in het feit dat het tegenwoordig al weer om 17u donker is. Misschien heb je daardoor wel ontdekt dat jouw tuin eigenlijk te donker is, of in het donker wel erg weinig sfeerverlichting heeft. Mocht dit het geval zijn, dan moet je hier toch eens kritisch naar kijken, want je wil natuurlijk genoeg ‘praktisch licht’ zodat je alles ziet als je de tuin in komt, bijvoorbeeld op de fiets, maar er moet ook ruimte zijn voor een fijne sfeer. Voor de juiste buitenverlichting kun je terecht bij een expert als Nostalux, maar hieronder hebben we ook wat tips voor je op een rijtje gezet.

Houdt de veiligheid in je achterhoofd, maar denk ook aan de sfeer

Voor buitenverlichting heb je ontzettend veel verschillende opties. Daarom moet je goed voor jezelf bepalen wat je wil. Welke plekken moeten uit praktische en veiligheidsoverwegingen goed verlicht zijn en welke plekken in de tuin moeten juist een fijne sfeer krijgen, en mogen dus best iets donkerder blijven? Qua veiligheid zijn bijvoorbeeld schijnwerpers met bewegingsmelders een goede keuze. Wil je een paadje duidelijk zichtbaar maken, dan kun je hier LED verlichting langs plaatsen. Met een lichtslinger voor buiten kun je zorgen voor een magische sfeer.

Oriëntatieverlichting

Oriëntatie licht gebruik je voornamelijk voor het verlichten van bijvoorbeeld voetpaden en traptreden. Bij paden kun je het beste staande, lagere armaturen gebruiken met een lamp die het licht naar beneden richt. Is dit namelijk naar boven gericht, dan kun je verblind worden, wat ook weer gevaarlijke kan zijn.

Sfeerlampen met een klein wattage

Je kunt gemakkelijk sfeerverlichting plaatsen door het gebruik van zogenaamde sfeerlampen, die vaak werken met een kleine wattage. Als je wilt, kun je een boom eventueel met een spotje verlichten. Een andere keuze is het verlichten van een mooie groep planten die achterin je tuin staat. Zo gauw je hiermee gaat spelen, zul je zien dat de mogelijkheden legio zijn en dat je enorm veel sfeer aan je tuin kunt toevoegen met verlichting.

Moet de hele tuin van verlichting worden voorzien? Dan adviseren we je om een lichtplan te maken. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Door een degelijk lichtplan houd je het overzicht en creëer je een beter beeld omtrent de mogelijkheden en wensen. Teken een plattegrond van je tuin inclusief de veranda en breng de gewenste lichtpunten hierop aan. Start dan als eerste met de zogenaamde functionele verlichting. Dit kan bijvoorbeeld een wandlamp bij de deur zijn, of een grondspot bij de trap. Daarna breng je de punten aan die specifiek uitgelicht moeten zoals een vijver, boom of loungehoek. Je kunt zo ver gaan met een dergelijk lichtplan als je zelf wil. Zo kun je tegenwoordig de verlichting in de tuin met je telefoon regelen. Heb je al de juiste lichtpunten, maar wil je deze slim maken zodat ze te programmeren zijn? Vervang dan de huidige lichtbron voor een led smart lichtbron. 

Als je tuinverlichting gaat kopen, moet je kiezen voor een type verlichting. Je hebt keuze uit solar buitenverlichting of LED lampen. Solarverlichting is vriendelijk voor het milieu en goedkoop. De lampen werken op speciale batterijen die de energie van de zon tijdens de dag opslaan. Ze gaan als het begint te schemeren automatisch aan. Zo heb je enkele uren zacht licht in je tuin die geen stroom kost.

Je moet je tuin echt zien als het verlengstuk van je huis. Verlichting kan een functie hebben of zorgen voor meer sfeer. Zo kun je op een warme zomerdag ’s avonds langer op je balkon of terras zitten. Dit kun je in de herfst nog steeds verlichten wanneer het eerder donker wordt. Met mooie verlichting in je tuin haal je het meeste eruit.