Moet je een kleine mobiele machine vervoeren, zoals een graafmachine, dan is dat vaak het handigste met een aanhangwagen. Daar heb je dan wel oprijplaten voor nodig. Deze worden achterop de aanhangwagen bevestigd, zodat je in dit geval de graafmachine er zo op kunt rijden. Natuurlijk zitten hier risico’s aan, maar als je oprijplaten op de juiste manier gebruikt, kan er niet veel mis gaan. En precies daarmee helpen we je in deze blog.

Het eerste waar je naar moet kijken als je gebruik gaat maken van oprijplaten is het draagvermogen, in combinatie met het gewicht van het apparaat dat je er over heen wil laten rijden. Het draagvermogen van een oprijplaat wordt merendeels bepaald door de oprijhoogte. En hoe lager deze is, des te lager het draagvermogen van de oprijplaten zal zijn. Oprijplaten met een lagere oprijhoogte zijn dus voornamelijk geschikt voor kleinere, lichtere voertuigen.

Zorg voor de juiste breedte van je oprijplaten

De wielbreedte van oprijplaten is het volgende veiligheidspunt wat erg belangrijk is. De wielen van het voertuig dat de oprijplaten oprijdt mogen namelijk niet breder zijn dan de oprijplaten. Hanteer daarbij een maximale speling van 20 mm. Heeft de machine of het voertuig geen banden maar rupsbanden? Dan is het gebruik daarvan enkel aan te raden in combinatie met zwaardere modellen oprijplaten, omdat deze anders de oprijplaten kunnen laten breken of scheuren. Op de oprijplaat zelf zal altijd vermeld staan of deze geschikt is voor rupsvoertuigen.

Plooibare oprijplaten kunnen erg handig zijn met betrekking tot vervoer en opbergen

Oprijplaten kunnen nogal groot en onhandig zijn. Kun jij de oprijplaten niet kwijt? Dan kun je kiezen voor een plooibare model oprijplaten. Deze zijn scharnierend gemaakt, zodat je ze eenvoudig kunt dichtvouwen. Op die manier ga je van een oprijplaat van 2 meter naar een plaat van 1 meter. Vaak passen deze dan zelfs in de kofferbak van je auto en dus is het erg belangrijk om hierover na te denken.

Machines met een lage bodemvrijheid vervoeren

Een ander probleem kan ontstaan als je machines met een lage bodemvrijheid moet vervoeren. Dit is de ruimte tussen het laagste punt aan de onderkant van het voertuig en het grondoppervlak. Als je voertuigen of machines met een lage bodemvrijheid wil vervoeren, kun je het het best kiezen voor gebogen oprijplaten. Deze zijn licht geplooid uitgevoerd, zodat de oprijhoek in het begin steiler is dan op het einde.