Kan jouw oprit wel een flinke upgrade gebruiken, maar heb je geen idee waar je allemaal aan moet denken? Dan geven wij je met groot plezier enkele tips voor de aanleg van een oprit bij jou voor de deur. Voorbereiding van het grondwerk, opsluitbanden en trilplaten: we behandelen het allemaal.

Waar te beginnen?

De oprit bepaalt bij veel huizen het vooraanzicht. Een mooi opgeknapte gevel en fris aangelegde voortuin? Dan wil je natuurlijk geen vervallen, oude oprit hebben. Investeer daarom in een mooie oprit, die ook nog eens strak blijft liggen! Betontegels, Abbeystones of betonklinkers: het kan allemaal. Iedere steensoort vraagt echter wel om bepaalde eisen bij het leggen en het onderhouden ervan. Voor elke soort gelden in ieder geval wel deze basisprincipes voor het leggen:

Tip 1: voorbereiding

Nadat jij de beste bestrating voor jouw oprit hebt uitgekozen, kan de voorbereiding van de aanleg beginnen. We beginnen met paaltjes. Pak het tuinontwerp erbij en zet de paaltjes zo uit dat duidelijk is waar de bestrating van de oprit komt. Daarbij is de hoogte van de oprit, en vooral hoe hij afloopt vanwege regenwater, erg belangrijk. Voor een goede afwatering is een lichte helling noodzakelijk. Op deze paaltjes geef je dan ook de hoogte aan waarop de stenen worden geplaatst. Onthoud: een helling van 1 à 2 cm per meter is de vuistregel.

Tip 2: Touwtje spannen

Zodra de paaltjes goed staan en de hoogte van de stenen duidelijk is, span je een touwtje tussen de palen op jouw toekomstige oprit. Hierdoor heb je een goed beeld van de latere bestrating. Met de touwtjes gespannen kun je gaan afgraven. Bij een oprit moet je uitgaan van een fundering die 25 tot 30 centimeter diep is. Vergeet hierbij niet om de dikte van de bestrating bij af te trekken. Voorbeeld: 30 centimeter (fundering) – 6 centimeter (bestrating)= 24 centimeter uitgraven.

Tip 3: Trillen maar

Een oprit met bestrating bestaat uit 3 lagen: een funderingslaag, daarop een straatlaag en vervolgens de bestrating zelf. Deze lagen wil je zo strak mogelijk en stabiel mogelijk op elkaar hebben. Dat doe je niet zomaar zelf. Huur (of koop bij bijvoorbeeld 1eKeus) daarom een geschikte trilplaat. Hiermee verdicht je alle lagen en zorg je ervoor dat deze later niet snel zullen verzakken. Ook de bestrating kun je mooi aantrillen met deze trilplaat. 

Extra tip: let op verlichting

Wil jij ook ‘s avonds goed je auto parkeren op je mooie nieuwe oprit en niet per ongeluk die haag eruit rijden in z’n achteruit? Let er dan bij de aanleg vroegtijdig op dat je rekening houdt met de verlichting! Zorg dat alle bedrading tijdens de aanleg van de fundering ook gelegd wordt. Zo sluit jij achteraf het mooiste en makkelijkste nieuwe verlichting aan!