Als je je zolder wilt ombouwen van een opslagplaats naar een slaapkamer, dan zit je direct met het probleem dat de wanden schuin zijn en je niet fatsoenlijk rechtop kunt lopen. Meestal is een zolder voorzien van één enkele dakraam, dus je krijgt ook niet voldoende daglicht binnen. Dit maakt de zolder een benauwde donkere ruimte. Maar daar is iets aan te doen door het plaatsen van een dakkapel. Een dakkapel geeft een zee aan ruimte en er komt voldoende daglicht binnen. Het geeft tevens de meerwaarde aan je woning. Een dakkapel is dus zeker het overwegen waard, als je van je zolder een leuke slaapkamer wilt maken. Je moet wel even kijken naar de mogelijkheden.

Een dakkapel op maat of prefab dakkapel?

Wanneer je je dakkapel laat plaatsen door een dakkapellenspecialist, dan heb je de keuze om je dakkapel op maat op je dak te laten bouwen, of uit een prefab dakkapel. Een dakkapel op maat wordt op het dak geïnstalleerd, terwijl een prefab dakkapel in de fabriek volledig in elkaar gezet wordt en daarna ineens op het dak geplaatst wordt. Een dakkapel op maat is wat meer werk. Alle materialen moeten naar het dak of de zolder gebracht worden, waarna het op het dak opgebouwd gaat worden. Hierdoor heb je langer een gat in het dak, maar je kunt wel zwaardere materialen gebruiken en er kan beter aan speciale eisen of wensen voldaan worden. Prefab dakkapellen zijn vaak standaard dakkapellen, gemaakt van lichtere materialen. De prefab dakkapel kan in één dag geplaatst worden.

Materialen

Dakkapellen kunnen uit verschillende materialen gemaakt zijn. Dit is volledig afhankelijk wat je wensen zijn, maar ook wat bij de stijl van je woning past. Als je een klassiek landelijke woning hebt, dan is een dakkapel dat volledig uit kunststof bestaat misschien niet mooi. Beter kun je dan een dakkapel van hout laten plaatsen. Kunststof is daarentegen wel een veel gebruikt materiaal, omdat het onderhoudsvrij is en duurzaam. Voor kozijnen wordt meestal kunststof gebruikt. Een dakkapel van polyester kan ook. Dit is zeer duurzaam, onderhoudsvrij maar wel prijzig.

De prijzen voor een dakkapel

De dakkapel prijzen hangen af van gebruikte materialen, maar ook van de afmetingen en of je een dakkapel op maat laat plaatsen of een prefab dakkapel. Gemiddeld genomen is een kleine dakkapel van hout het goedkoopst, tussen de € 2.500,- en de € 5.000,-. voor een op maat gemaakte dakkapel en rond de € 2.500,- en € 4.000,- voor een prefab dakkapel. Dakkapel prijzen voor prefab modellen zullen wat goedkoper zijn, omdat het meeste werk in de werkplaats gedaan kan worden.