Hoe fijn kan het zijn om thuis een bar te hebben? Om na een dag hard, thuis een heerlijk plekje te hebben, dat je precies zo hebt ingericht als je wenst. Een thuisbar is als een centraal meeting point van het huis. Het is een spil van gezelligheid en kan tegelijk een elegante afscheiding zijn tussen de keuken en  de woonkamer. Je kunt er ook een mooie opbergruimte van maken of alles je zorgt voor alle bovenstaande zaken in één keer. Je kunt zelfs het souterrain verbouwen tot een heus bruin café, waar je met vrienden of familie samen kunt komen. Kortom, een bar kan voldoen aan vele wensen en als je hem helemaal perfect wil hebben, maak je eigen bar in huis!

Veel typen bars kun je zelf maken

Eerder bespraken we al hoe je je keuken kunt verbouwen en als je een beetje handig bent, hoeft het maken van een bar eigenlijk ook helemaal niet zo moeilijk te zijn. Het hangt natuurlijk wel af van het type bar dat je wil ontwerpen en het materiaal dat je wil gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een bar met complete kastjes  of met een hoop extra planken planken of misschien zelfs wel met een eigen tap. 

Met of zonder bovendeel?

Je kunt kiezen voor een bar met of zonder bovendeel, gemetseld, een bar van hout of een combinatie hiervan, als je erin duikt, zul je merken dat de mogelijkheden legio zijn.. Het is in ieder geval aan te bevelen om eerst ideeën op te doen op internet; Pinterest is daarbij een  hele goede bron. Vervolgens is het van groot belang dat de maten nauwkeurig worden opgemeten, zodat je weet wat er mogelijk is binnen de beoogde ruimte voor het maak je eigen bar in huis.

maak je eigen bar in huis

De materiaalkeuze is belangrijk

De materiaalkeuze is zeer bepalend voor de uiteindelijke sfeer van je bar. Steigerhout geeft het een natuurlijk en robuust uiterlijk, terwijl je met hoogglans een strakke en steriele sfeer creëert. Hout, zoals eiken of fineer, geeft altijd een warme en huiselijke uitstraling en werkt goed bij een bar. En natuurlijk is ook de afwerking bepalend. Hetzelfde geldt voor de barkrukken die je erbij plaatst en de accessoires waarmee je de boel aankleedt en het de ‘finishing touch’ geeft.

Werk vanuit een bouwtekening

Maar, welke stijl je ook kiest, een goede bouwtekening is de basis waar je van uit gaat., daarmee staat of valt namelijk je hele project. Op internet zijn erg veel verschillende bouwtekeningen verkrijgbaar waar je mee aan de slag kunt gaan. Vooral voor een bar van (steiger)hout is het mogelijk om gratis bouwtekeningen te downloaden. Daarnaast kan je ook eens bij de plaatselijke bouwmarkt gaan kijken en om advies vragen. En natuurlijk kun je ook altijd zelf gaan tekenen en zo al je wensen in een ontwerp gieten.

een bar kan voldoen aan vele wensen en als je hem helemaal perfect wil hebben, maak je eigen bar in huis!

Maak je eigen bar in huis

Hier de belangrijke vragen die je jezelf moet stellen bij het bouwen van een bar op een rijtje:

  • Welk materiaal wil je gaan gebruiken?
  • Hoe groot is de beschikbare ruimte? 
  • Komt er ook een bovendeel?
  • Welke functie(s) moet de bar krijgen?
  • Welke stijl moet de bar krijgen?

Aan de hand van deze vragen, krijg je al snel een beeld van hoe de perfecte bar er thuis voor jou uit moet komen te zien. Vervolgens is het zaak om een gedetailleerd ontwerp met exacte afmetingen te maken, aan de hand waarvan je een bouwtekening kunt (laten) maken. Of je kunt kiezen voor een al bestaande tekening die dicht bij de door jou gewenste bar in de buurt komt. In alle gevallen geldt: zelf een thuisbar maken is een project waar je enorm veel plezier aan kunt beleven en met het hele gezin, vrienden en familie van kunt genieten.