Douglas hout is een houtsoort die steeds populairder wordt in Nederland. Dat is niet vreemd als je kijkt naar de voordelen ervan.

1.Mogelijkheden

Wat u ook wilt maken in de tuin: het kan met Douglas hout. Een schutting, tuinhek, veranda of overkapping: alles is mogelijk. Douglashout is namelijk mooi hout om te zien, waardoor het heel geschikt is voor een schutting of tuinhek. Maar daarnaast is het ook een sterke houtsoort die relatief duurzaam is. Daardoor is het ook een goede optie om het als constructiehout voor een overkapping of veranda te gebruiken.

Als constructiehout is het bovendien een voordelig alternatief voor eikenhout. Douglas is wel minder duurzaam, maar krijgt net als eiken uiteindelijk een mooie grijze kleur. Dit maakt het vooral populair onder liefhebbers van een landelijke uitstraling. Daarnaast is Douglas verkrijgbaar in grote maten en lengtes, die handig zijn bij het maken van een veranda of overkapping.

En niet alleen buiten is Douglashout mooi, het is ook een geschikte houtsoort voor binnen. Als u houdt van een landelijke woonstijl, dan is de warme kleur van het hout een mooie aanvulling op uw interieur.

2. De kleur

Van nature heeft Douglashout een zachte, warme kleur. Vaak wordt het als fijnbezaagd oftewel ruw hout verkocht, wat in combinatie met de kleur een landelijke uitstraling geeft. Dat wordt nog meer benadrukt naarmate het hout in de loop van de tijd verkleurt. Door weersomstandigheden als regen en zon verandert de kleur namelijk langzamerhand naar egaal grijs.

Maar misschien heeft u een hele andere kleur voor uw schutting of veranda in gedachten. Ook dat is geen probleem. Douglashout is goed op kleur te brengen en wordt dan ook vaak als gekleurd product aangeboden. Heel populair zijn bijvoorbeeld zwarte Douglas Zweedse rabatdelen oftewel potdekselplanken. Maar ook in grijs of wit is Douglashout fraai om te zien.

3. Onderhoud

Van nature is Douglashout redelijk duurzaam en gaat het gemiddeld 15 jaar mee. Het is in principe niet nodig om het hout te behandelen en dat scheelt tijd!

Er kunnen natuurlijk nog wel andere redenen zijn om het hout toch te behandelen. Bijvoorbeeld om de originele kleur te behouden. Dan is het mogelijk om het hout te voorzien van een beits. Het kan natuurlijk ook zijn dat u het hout juist liever een andere kleur geeft. In dat geval kunt u het hout verven, wat ook de duurzaamheid ten goede komt.

Meer weten? Kijk voor een ruim assortiment Douglashout en andere houtsoorten op Tuinafscheiding.nl.