In je tuin wil je lekker op je gemak kunnen zitten of liggen, zonder dat je last hebt van je omgeving. Daarom schermen de meeste mensen hun tuin af. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren, zoals door het plaatsen van een haag, een schutting of een stenen muur. Ook zien we steeds vaker houten lattenwanden in de tuin. Deze prachtige trend combineert strakke vormgeving met mooie natuurlijke elementen en is dan ook ideaal voor in jouw tuin. Een houten lattenwand in de tuin plaatsen is vrij eenvoudig, zelfs als geen echte klusser bent. Voor het mooiste en meest doeltreffende resultaat kun je de houten panelen het beste tegen een muur bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan de buitenwand van je woning of garage of één van de wanden van je veranda.

Lattenwand op maat maken

Wil je zelf hout panelen in de tuin plaatsen? Dan begin je natuurlijk bij het begin. Hierbij is het goed om te weten dat de lattenwand wordt geleverd in de vorm van handige wandpanelen. Het op maat maken en monteren gaat zo nog sneller. Bekijk goed op welke plek je de wand wilt aanbrengen en meet vervolgens de lengte en de breedte van de ondersteunende muur op. Nu kun je berekenen hoeveel wandpanelen je nodig hebt. Een standaard wandpaneel is 55 centimeter breed en 236 centimeter hoog. Afhankelijk van de gekozen muur zul je de panelen moeten verkorten of versmallen. Het op maat maken van de wandpanelen is heel eenvoudig. Markeer de gewenste lengte met tape en zaag vervolgens nauwkeurig langs deze lijn. Het beste kun je zo’n 2 centimeter speling aanhouden. Zo voorkom je problemen bij het monteren aan de muur. Schuur na het zagen de zaagranden glad met wat schuurpapier.

houten panelen op de muur

Houten panelen op de muur aanbrengen

Nu je de wandpanelen op maat hebt gemaakt, moet je natuurlijk ook de muur klaarmaken. Bij deze stap is het dan ook tijd om de zogeheten ventilatielatten aan te brengen. Dit zijn smallere latten die je horizontaal op de muur aanbrengt. Ze zorgen ervoor dat de houten lattenwand niet direct tegen de muur aankomt en er voldoende ventilatie mogelijk is. Zo voorkom je dat het hout gaat schimmelen of dat er mossen op komen. Bevestig de ventilatielatten stevig en helemaal waterpas aan de muur. Dit doe je het beste met slagpluggen, zodat ze goed vast komen te zitten. Gebruik bij voorkeur ook uitvulplaatjes. Voordat je de wandplaten op de ventilatielatten vastzet, kun je ze het beste aan beide kanten beitsen. Natuurlijk laat je ze daarna eerst even drogen. Zodra de beits goed opgedroogd is, kun je de houten lattenwand buiten plaatsen op de lattenwand.

Lekker genieten van een houten lattenwand in topconditie

Je houten lattenwand is nu helemaal af en waarschijnlijk heb je na het klussen veel zin om, met een drankje in de hand, te genieten van het eindresultaat. Toch willen we je eerst nog een kleine tip meegeven. Om ervoor te zorgen dat je nieuwe wandbekleding voor in de tuin nog langer meegaat, is het raadzaam om hem goed te onderhouden. Voorzie hem van tijd tot tijd van een nieuw laagje beits. Zo blijven de houten panelen een stuk langer mooi en in topconditie.