In veel tuinen zie je tegenwoordig grind of split liggen. Het geeft een chique uitstraling die veel mensen nastreven in hun tuin. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van grind of split in je tuin? We vertellen je er meer over.

Grind of split: het verschil

Wat is eigenlijk het verschil tussen grind en split? Lang niet iedereen kent namelijk dat verschil, maar het zit hem in de vorm van de steentjes. Grind heeft ronde vormen die ontstaan zijn door stromend water in de rivier waar de steentjes uit gewonnen zijn of wordt machinaal geslepen met behulp van trommels en ander grind. In beide gevallen krijgt het grind de ronde vormen door het slijten van het materiaal. Split wordt ook wel breuksteen genoemd en heeft juist hele hoekige vormen. De kleine steentjes worden in steengroeven gebroken en verkocht als split. Door de hoekige vormen biedt split een ondergrond de steviger is dan bij het gebruik van grind.

De voordelen van grind of split in je tuin

Een van de grootste voordelen van grind en split is dat het erg goed water doorlaat. De losse steentjes bieden veel ruimte voor water om de grond te bereiken en daarin te trekken. Daarnaast vinden veel mensen het er stijlvol uitzien in de tuin of op de oprit. Een ander, voornaam voordeel is dat grind en split erg gemakkelijk zijn om aan te brengen. Daarnaast is het na het aanleggen bijna volledig onderhoudsvrij. Leg er zogenaamd worteldoek onder, en je hebt geen last van onkruid.

De nadelen van grind of split in je tuin

De nadelen van het gebruik van grind en split is dat het gemakkelijk ook op plekken terecht kan komen waar je het liever niet wilt hebben. Grind en split kan gemakkelijk wegspringen onder autobanden en tussen planten en op straat terecht komen of schade aanrichten. Daarnaast vinden veel kleine kinderen het leuk om er mee te spelen en raakt het zo weg van waar het hoort. Ook maak lopen over grind of split herrie.

split in de tuin

Het plaatsen van grind of split

Zoals we hierboven al aanstipten, is het leggen van grind of split in de tuin erg gemakkelijk. Er zijn bedrijven die je ermee kunnen helpen, maar wanneer je zelf een beetje praktisch ingesteld bent, kun je het aanleggen ook prima zelf doen. Zorg dat je voordat je begint met het leggen eerst de ondergrond goed vlak maakt. Plaats daarna een worteldoek voordat je de grind of split er overheen legt. Stort het grind of split, even aanharken en klaar!

Het afvoeren van grind of split

Wil je juist van je grind of split af? Split of grind afvoeren is zeker niet ingewikkeld, maar wel even een klus. Grind en split verspreid zich relatief gemakkelijk en ongemerkt en kan daardoor in overal in je tuin terechtkomen. Omdat grind en split erg duurzaam zijn, kan het makkelijk hergebruikt worden. Wil je het zelf niet hergebruiken, dan kun je wellicht een ander er nog een plezier mee doen door het tweedehands aan te bieden op bijvoorbeeld Marktplaats.