Een eigen barbecue maken is zo gedaan, het is echt niet moeilijk. Je moet alleen secuur kunnen werken. Daarnaast heb je gewoon vuurvaste stenen en vuurvaste cement nodig voor een blijvend resultaat.

Voor je gaat metselen koop je eerst je barbecue rooster. Hoe groot je barbecue in de tuin wordt is namelijk geheel afhankelijk van de grootte van dit rooster. Kies wel een rechthoekig rooster uit!

Omdat we een vaste tuinbarbecue maken is de juiste ligging erg belangrijk. Houd hierbij rekening met de eventuele rookontwikkeling zodat buren geen last hebben van die rook. Zorg er ook voor dat de stenen barbecue uit de wind staat zodat je niet steeds opnieuw het vuur aan hoeft te maken.

Als de plek eenmaal gevonden is moet deze eerst mooi egaal gemaakt worden, gebruik hiervoor een waterpas. Als de grond egaal is kun je ervoor kiezen een betonnen grondplaat te maken of terrastegels als ondergrond gebruiken.

Voor het maken van een betonnen grondplaat moet je het oppervlak ongeveer 3 centimeter afgraven en betonmix aanmaken. Dit giet je er in en laat je uitharden. Neem hiervoor gewoon de tijd.

Vervolgens ga je beginnen met de eerste laag stenen te leggen. Hiervoor heb je je barbecue rooster als mal nodig. Zorg dat de laag stenen nauw aansluit om het rooster heen. Je maakt als het ware een u-vorm, waarbij het rooster iets terug ligt. De voorzijde laat je open.

De volgende laag ga je in verband metselen. Dat wil zeggen dat elke steen twee andere stenen voor de helft overlapt. Op de hoeken van je barbecue begin je dan ook met een halve steen.

Metsel verder totdat je ongeveer vijf lagen hebt staan. Gebruik wel telkens een waterpas om te controleren of alles nog recht staat. Controleer of de hoogte werkbaar is.

Als het hoog genoeg is ga je bij de volgende laag links en rechts enkele stenen dwars leggen. Net zoveel stenen als de onderplaat breed is. Hier moet de onderplaat namelijk op kunnen rusten.

Nu metsel je weer twee lagen om vervolgens de vorige stap te herhalen. Dit is de laag waar het rooster op komt te liggen. Enkele lagen stenen er bovenop metselen en de stenen barbecue mag drogen.

Als de vaste tuinbarbecue droog is kun je hem nog afvoegen en vervolgens al je familie en vrienden uitnodigen voor een geweldige barbecue in de tuin. Smakelijk eten!