Het laten plaatsen of zelf bouwen van een tuinhuis is een grote beslissing. Het zal de aanblik van je tuin namelijk voorgoed veranderen. Voordat je overgaat tot aankoop en plaatsing, zul je dus eerst na moeten gaan welk tuinhuis bij jou past. Hier zijn een paar vragen die je jezelf kunt stellen.

Hoe groot moet het zijn?

De grootte van het tuinhuis is waarschijnlijk het eerste dat je overweegt, maar hoe weet je nu hoe groot het moet zijn? Natuurlijk zal dit grotendeels afhangen van het doel van het tuinhuis. Is het om een motor en/of fietsen in te stallen? Is het voor tuingereedschap? Of wordt het een atelier of een kantoor? Als het een opbergplaats wordt, zul je in de meeste gevallen de grootte van je huishouden in de berekening mee moeten nemen. 

Welk model past bij mij?

Deze vraag zal opnieuw afhankelijk zijn van het doel van het tuinhuis. Moet het enkel functioneel zijn? Dan is een simpel tuinhuis met een plat dak of een zadeldak alles dat je nodig hebt. Je kunt ook een meer recreatief doel voor ogen hebben. Als jij altijd al een terras in je tuin had willen hebben, dan is een tuinhuis ideaal. Sommige tuinhuizen hebben een verlengd puntdak, waarbij er een overdekt terras voor de ingang van het tuinhuis ligt. Hoewel dit erg gezellig staat – als een veranda van een echt huis – zul je moeten overwegen of het echt praktisch is voor jouw situatie. Als jij je fiets uit het huisje wilt halen, terwijl de rest van het gezin aan het lunchen is voor de ingang, kan dit onhandig zijn. Er zijn ook veel tuinhuizen die om deze reden het terras aan de zijkant hebben.

Welke stijl past bij mij?

Tuinhuizen zijn vaak gemaakt van hout, maar de stijl is afhankelijk van het model, het dak en de kleur die je het geeft. Probeer een stijl te vinden die past bij je tuin en een verlengstuk is van je huis. Wil je het iets moderner hebben? Er zijn ook strakkere tuinhuismodellen van kunststof op de markt. Welk materiaal prefereer jij?

Wat is de regelgeving?

Per gemeente zal de regelgeving met betrekking tot tuinhuizen verschillen. Het is dus verstandig hier navraag over te doen voordat je aan de slag gaat; je wilt immers geen rechtsbijstandverzekering moeten aanspreken omdat je buren naar De Rijdende Rechter stappen omdat je tuinhuis te hoog is. In de meeste gevallen zul je geen vergunning nodig hebben, tenzij het om een aanbouw gaat of je meer dan één verdieping wil. Bouw je tuinhuis echter niet te dicht bij de grens van je erf.