De lente is weer net van start gegaan en dat maakt dit de perfecte tijd om je tuin onder handen te nemen. Aangezien we vorig jaar allemaal meer thuis zijn gebleven dan normaal, heb je misschien wel ondervonden welke verbeteringen je tuin kan gebruiken. Of misschien wordt het gewoon tijd om wat dode planten eruit te halen en te vervangen door nieuwe of ben je geïnspireerd en is dat de reden voor een andere tuinindeling. Zo zien we dat leibomen erg populair aan het worden zijn. Leibomen kopen doen dan ook steeds meer mensen. Ze zijn ideaal om privacy te creëren en niet onnodig duur. Tegenwoordig kun je op internet heel veel inspiratie opdoen voor tuinontwerpen, maar het begint natuurlijk allemaal bij een goed plan… en daar helpen we je hieronder mee.

Maak een plattegrond van je tuin

Het eerste wat je moet doen als je je tuin opnieuw wil gaan inrichten, is die tuin goed in kaart te brengen. Je hebt hiervoor nodig: een rolmaat, waterpas, notitieblok met pen en een stuk touw. Het beste doe je het opmeten met zijn tweeën, want je wil een zo nauwkeurig mogelijke plattegrond maken en met zijn tweeën gaat het meten van grote oppervlakken een heel stuk beter. Begin bij het maken van deze plattegrond altijd met het intekenen van de gevel van het huis en zorg dat je de deuren en ramen ook aangeeft.

Inventariseer de wensen

Nu je de plattegrond van je tuin hebt, kun je gaan kijken naar een nieuw ontwerp. Aangezien dit waarschijnlijk niet meteen goed gaat, kun je het beste wat kopieën maken van je plattegrond, zodat je hem niet na elke fout weer opnieuw moet tekenen. Ook is het handig om eerst een inventarisatie te maken van de verschillende wensen en daarna gaan kijken wat mogelijk is met de wensen en de ruimte die er is.

Begin met het terras

Als je aan het ontwerp begint, is het goed om te weten waar de zon op komt en waar die onder gaat. Op deze manier weet je waar en wanneer er schaduw is. Zit je graag in de ochtendzon, dan kun je daar rekening mee houden bij het terrasontwerp. Begin sowieso met het terras in te delen, want dit is vaak een van de grootste oppervlakten in de tuin en dan kan de rest daaromheen ingetekend worden.

Laat je inspireren

Als je weet waar je terras komt, kun je nadenken over hoe dat terras eruit moet zien. De mogelijkheden zijn eindeloos, denk hierbij aan natuursteen, vlonders, beton, houtsnippers of grind. Kies niet teveel verschillende materialen, want dat maakt je tuin erg onrustig. Bij tuincentra zijn vaak ‘showtuinen’ aangelegd waar je meteen een gevoel krijgt bij het gebruik van verschillende materialen. Ook op internet valt hier veel informatie en voorbeelden over te vinden.

Werk daarna vanaf de wensenlijst

Pak nu de wensenlijst erbij en probeer ieders wens in het plan op te nemen. Denk daarbij aan gazon, vijver, bomen, schuurtje, enz. Als je een bepaalde afmeting voor een van deze onderdelen in je hoofd hebt, is het vaak handig om deze uit te knippen, zodat je daar mee kunt schuiven op je plattegrond. Als alle grote zaken hun plekje hebben gekregen kan de rest worden aangekleed met planten en bloemen. Houdt hierbij rekening met zon/schaduw, bewatering, onderhoud, etc. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is richting tuincentrum te gaan om alle ingrediënten voor de door jou ontworpen en gewenste tuin te halen. Het echte werk begint daarna.