Zelf je laadpaal installeren of is het beter dit te laten doen? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. Als je een laadpaal aanschaft wordt deze bij je thuis afgeleverd en kun je ermee aan de slag gaan. Er zit namelijk altijd een handleiding bij het laadstation waarbij je stapsgewijs wordt geholpen bij de installatie. Daarnaast is er altijd iemand telefonisch bereikbaar voor eventuele vragen. Maar je kunt een laadpaal alleen zelf installeren wanneer je een behoorlijke dosis technische kennis in huis hebt. Je gaat met elektriciteit aan de gang en hiervoor is nodige expertise vereist. Fabrikanten van laadpalen eisen in de meeste gevallen dat de installatie wordt gedaan door gecertificeerde installateurs. Wordt een laadpaal niet geïnstalleerd door een gecertificeerde installateur dan vervalt (in de meeste gevallen) de garantie. Wil je toch een laadpaal zelf installeren? Doe dan vooraf eerst gedegen onderzoek naar het soort laadpaal dat bij de situatie thuis en bij de auto past!

Het laten installeren van een laadpaal thuis

Wil je een laadpaal thuis laten installeren dan krijg je te maken met basis installatiekosten. Deze bedragen bijvoorbeeld bij Laadkompas € 295,- exclusief btw. Dit lijkt wellicht in eerste instantie een behoorlijk bedrag. Misschien denk jij nu wel; “voor die kleine driehonderd euro doe ik het liever zelf.

Waarom het zelf aansluiten van een laadpaal afgeraden wordt

Uiteraard kun je zelf proberen een laadpaal thuis aan te sluiten, maar besef wel dat je nu ook zelf het kleine benodigde materiaal dient aan te schaffen voor de montage. Regel daarnaast een paal of de wand waar je laadstation aan vast gemaakt dien te worden. Soms is ook extra bekabeling voor het overbruggen van een langere afstand noodzakelijk. Deze onvoorziene benodigdheden lopen al snel in de papieren. Bovendien hebben we het nu nog niet eens over de tijd gehad die je kwijt bent om deze klus te klaren. Het aansluiten van een laadpaal kan behoorlijk graafwerk met zich meebrengen en zonder de juiste technische kennis en het juiste gereedschap kan het aansluiten naast gevaarlijk ook tijdrovend zijn. Wanneer je groepenkast bijvoorbeeld niet voldoet, dus geen 3 fasen heeft, moet je deze aanpassen, ook hiervoor heb je vaak een technicus nodig. Heb je zonnepanelen? Dan zal je ook moeten zien te achterhalen hoe je load balancing moet inschakelen.

Volledige montage inclusief testen en ingebruiksstelling

Je begrijpt nu wel waarom het zelf aansluiten van een laadpaal thuis bijna nooit geadviseerd en gedaan wordt. Laadkompas kan de installatie door heel Nederland aanbieden voor de bovengenoemde prijs. Hiervoor ontvang je de volgende diensten en materialen:

·         Arbeidsloon van de installateurs

·         Testen en ingebruiksstelling

·         Voorrijkosten

·         Klein materiaal

·         Montage paal/wand

In enkele gevallen is meerwerk nodig bijvoorbeeld voor extra bekabeling of meer graafwerk. Wanneer je vooraf foto’s van de plaats waar de laadpaal of het laadstation komt te staan/hangen opstuurt naar de installateur, kan deze een goede inschatting maken of er inderdaad meerwerk nodig is. Wil je zekerheid van de kosten dan kun je vooraf ook een schouwing aanvragen. Dat kost echter € 195,- exclusief btw.