Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om zo duurzaam mogelijk te wonen en bouwen. Goed voor het milieu én jijzelf. Zo zorgt het voor minder CO2-uitstoot en meer persoonlijke financiële winst. Hieronder staan tips die ervoor zorgen dat jouw ecologische voetafdruk zo klein mogelijk blijft!

Een duurzame woning begint al bij het ontwerp. Het is cruciaal om hierbij te kiezen voor milieuvriendelijke bouwwijzen en materialen. Ook het hergebruik van materiaalkeuze is natuurlijk beter voor het milieu; kies daarom niet al te snel voor sloop.

Zonnepanelen

Een veelvoorkomende, maar energie winnende keuze: zonnepanelen. Het is namelijk een makkelijke manier van energie besparen en een installatie hoeft absoluut niet veel te kosten. Ook al is dat wel afhankelijk van het type zonnepaneel. Ze hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig en het is ook mogelijk om de installatie-btw terug te vragen bij de Belastingdienst. Nog een bijverdienste: zonnepanelen verhogen de waarde van je woning. Helaas is niet elk dak geschikt voor zonnepaneelinstallatie. Toch zijn er andere mogelijkheden om wat te doen met zonne-energie. Zo kun je investeren in panelen op een dak in de buurt of stroom afnemen van andere consumenten met de panelen.   

Goede verlichting

Ook met goede en duurzame verlichting kun je een hele hoop geld besparen. Zo is ledverlichting beter voor het milieu dan bijvoorbeeld gloei- of spaarlampen. Ledlampen zijn gemiddeld zo’n 75 tot 85 procent zuiniger. Ook komen ze in veel verschillende kleuren. Zo kun je opzoek naar de perfecte verlichting die hoort bij jouw thuissfeer terwijl je ook beduidend bespaart op je energiekosten.

XPS-isolatie

Een van de belangrijkste punten voor een duurzame woning is isolatie. Over het algemeen geldt: hoe nieuwer de woning, hoe beter de isolatie. Toch zijn er een hele hoop hulpmiddelen om jouw isolatie te verbeteren. Zo kun je piepschuim (EPS) vervangen door Polystyreen hardschuim (XPS). Bij XPS-isolatie gaat het meestal om XPS-platen met tand-en-groefverbinding. XPS lijkt op EPS, maar heeft een hogere isolatiewaarde en is vochtbestendig.

Daarnaast verbruik je altijd meer dan verwacht. Het is daarom een aanrader om meetapparatuur aan te schaffen. Dit kan in de vorm van slimme apparaten of apps. Hierdoor wordt duidelijk hoeveel stroom je nu écht per dag, maand of jaar verbruikt.