Zelf laminaat leggen

Ben jij een echte doe-het-zelver en vindt je het leuk om zelf in je woning te klussen? Dan zal het leggen van laminaat een leuk karwei voor jouw zijn en bespaar je ook nog op de kosten. Laminaat is een krasvast en stevig plaatmateriaal opgebouwd uit verschillende lagen. De officiële benaming is HDF board, dit zijn gedroogde houtvezels die door middel van harsen gelijmd zijn en vervolgens geperst worden. Omdat hout altijd aan krimp en uitzetting onderhevig is, moet de laminaatvloer enigszins vrij liggen. Om deze ruimte te krijgen worden afstandhouders en kleine hout wigjes gebruikt tijdens het leggen. Laminaat leggen gebeurt volgens een ‘kliksysteem’, dit werkt zeer snel en handig en er is geen lijm voor nodig.

Wat heb je nodig aan gereedschap?

Om de klus zo goed mogelijk uit te voeren heb je een aantal hulpgereedschappen nodig, dit zijn: een potlood, afkortzaag, afstandhouders, laminaatknipper, plintschaar, stanleymes, afstandswiggen, hamer, rolmaat, winkelhaak. Al bovenstaande gereedschappen zijn verkrijgbaar bij winkels zoals Gereedschapcentrum.

Hoe ga je te werk?

1e Stap

Als eerste zal je een ondervloer moeten aanbrengen. Dit zorgt voor een mooi egaal oppervlak, werkt geluiddempend en zorgt voor een langere levensduur van je laminaat. Het beste is de ondervloer delen aan elkaar te plakken met tape. Leg eerst één strook ondervloer en daarop het laminaat. Bouw het dus stapsgewijs op. Je kan ervoor kiezen laminaat in de lengte of in de breedte te leggen. Deze keus is afhankelijk wat voor optisch effect je wilt bereiken na het leggen.

2e Stap

Begin met leggen bij voorkeur bij de langste muur. Afstandhouders kan je plaatsen bij het kortste gedeelte van het laminaat en bij het langste gedeelte. De eerste rij laminaatdelen leg je tot aan het eind van de kamer. Plaats daarbij consequent de afstandhouders tussen muur en laminaatdeel.

Het stukje laminaat wat je overhoudt na het leggen van de eerste rij, kan je het beste weer gebruiken voor de volgende rij. De onderlinge afstand van de stootnaden moet minstens 40 cm zijn. De naden verspringen hierdoor en dit maakt het in z’n geheel sterker. Met behulp van de afkortzaag kan je zo stapsgewijs de laminaatdelen op maat maken. De vloer kan je nu gaan leggen door middel van het kliksysteem.

3e Stap

Als de vloer eenmaal gelegd is, dan wordt het tijd om de plinten te gaan plaatsen. Dit zijn meestal plakplinten die je op maat kan maken met behulp van een plintschaar. Een plintschaar heeft vooraf ingestelde hoeken van 45 en 90 graden, wel zo handig in de praktijk. Ook voor de plinten geldt dat deze zwevend moeten worden geplaatst, om de nodige ruimte te geven aan de vloer.

4e Stap

Het kan voorkomen dat je na het leggen tot de ontdekking komt dat je niet uitkomt met je deurhoogte. De laminaatvloer is uiteraard wat hoger dan de oorspronkelijke vloer, dus kan er een hoogteverschil ontstaan. De deur kan op maat worden gemaakt met behulp van een cirkelzaag, houd hierbij rekening met enkele millimeters speling tussen deur en laminaatvloer.