Als je een nieuwe woonruimte gaat betrekken is dit in de eerste plaats heugelijk nieuws! Mensen feliciteren je en je bent zelf vol energie door de gedachte aan een heerlijke nieuwe frisse stek. Op de tweede plaats – waar je iets minder enthousiast over bent – komt het verhuizen zelf. Naast de moeite en benodigde tijd waar deze grote klus mee gepaard gaat, kost het ook geld. De kosten voor verhuizen hangen van een aantal zaken af en daar heb jij zeker wel invloed op. Waar moet je zoal aan denken als het aankomt op een verhuizing?

Professie of gunst?verhuizen

In sterke mate hangen de kosten af van de keuze om wel of geen verhuisbedrijf in te schakelen. Een verhuisbedrijf is gemakkelijk online te vinden en te vergelijken. Zo vraag je in een paar muisklikken bij een aantal aanbieders een vrijblijvende offerte op. Afhankelijk van de afstand tussen de oude en nieuwe woning en het aantal spullen zullen er een aantal bedragen uitrollen. Als je daar stijl van achterover valt omdat je daar niet op gerekend had dan wordt het tijd om vrienden en familie lief aan te kijken. Deze vrijwillige helpende handen zouden jou flink wat kosten kunnen besparen. Bedenk wel dat het netjes zou zijn om hen achteraf te trakteren op een etentje of een bedankje te schenken in een andere vorm. Ook dient er een (grote) bus te worden gebruikt. Indien deze niet geleend zal kunnen worden dan is verhuur een optie, wat uiteraard kosten met zich meebrengt (denk hierbij ook aan brandstof en verzekeringen).

Indien de kosten van de professionele verhuisbedrijven binnen het budget vallen dan zal de keuze om hier gebruik van te maken betekenen dat er een heleboel tijd en moeite bespaard wordt. Ook is het vanuit het oogpunt m.b.t. veiligheid een goed idee om de getrainde verhuizers die bankstellen van een eventuele trap te laten tillen.

Bijkomende kosten

Andere kosten waar je aan kunt denken zijn:

  • Kosten van het huurcontract. Het betalen van borg is eerder regel dan uitzondering. Ook kan het zijn dat een verhuurmakelaar moet worden betaald in de vorm van een commissiebedrag.
  • Aansluitkosten voor abonnementen (internet, tv, gas en elektriciteit).
  • Als er nog veel gedaan moet worden aan de nieuwe woning dan kost het opknappen ook geld. Besparen doe je door bekenden te vragen om de benodigde apparatuur te lenen en veel zelf te doen.
  • Hetzelfde geldt voor de tuin: tegen een overwoekerde chaos kijkt niemand graag aan. Om jouw nieuwe stek ook buiten een fijne plek te laten zijn zullen er ook op opknapkosten voor de tuin gerekend moeten worden.
  • Als het een koopwoning betreft zal de notaris een rekening sturen.
  • Mocht je zaken van de vorige eigenaar overnemen dan zal hier in de meeste gevallen een prijskaartje aan hangen.
  • Overige kosten die gemaakt worden blijken veelal te gaan naar meubelzaken, schilders-, schoonmaak- en ontstoppingsbedrijven.

In elk geval is een verhuizing helaas dus nooit geheel kosteloos te realiseren. Je kunt de kosten wel zo laag mogelijk houden. Vraag om een vrije dag bij de werkgever (specifiek voor de verhuizing, buiten de standaard vrije dagen) en verkoop de spullen die je al een hele tijd ongebruikt op zolder hebt staan. Vergeet bovendien vooral niet te genieten van alle mogelijkheden en vooruitzichten die de verhuizing met zich meebrengt!