Raamdecoratie

Bij het inrichten van de woning wordt gelet op een aantal aspecten, waarbij vragen komen kijken zoals: welk meubilair kies ik? Welke kleuren? Kies ik voor veel decoratie of juist weinig? Een vaak over het hoofd gezien – maar al even belangrijk element – is de raamdecoratie. Dergelijke decoratie heeft een grote invloed op de uitstraling van de kamer, en de onderstaande tips kunnen je helpen om decoratie ten volle te benutten om het beste uit de ruimte te halen.

De ruimte benadrukken

De vormen van de decoratie kunnen de ruimte een andere ‘dimensie ‘geven. Zo geven verticale lamellen een accent op de hoogte, terwijl horizontale luiken (jaloezieën) de breedte benadrukken. Lange gordijnen creëren bijvoorbeeld een luxe atmosfeer in grote ruimtes, maar in kleinere ruimtes wordt best ook voor kleinere gordijnen gekozen; de ruimte gaat hierdoor groter lijken.

Ook kleuren hebben een groot effect op sfeer van de kamer. Als je de kleuren die in het interieur verwerkt zitten terug laat komen in de raamdecoratie, dan wordt er een soort eenheid teweeggebracht, waardoor de ruimte strakker en warmer lijkt.

Verwarmen of verkoelen?

Als de kamer niet is uitgerust met dubbel glas en de koude die de kamer binnenkomt een probleem vormt, plaats dan zelf decoratie die van specifiek koudebestendig materiaal is gemaakt. Een duette is hiervan een goed voorbeeld, dit werkt isolerend waardoor koude temperaturen minder doordringen in huis. In de zomer – als het te warm is – kan je eveneens kiezen voor materiaal, dat de warmte buiten houdt.

Verduisterende gordijnen in slaapkamers

’s Nachts moet er geslapen worden, en het is alleen maar logisch dat de ramen in de slaapkamer dat gemakkelijker maken. Zo kan je kiezen voor verduisterende (rol)gordijnen, zodat je als het zomer is niet te vroeg wakker wordt door invallend licht. Op die manier slaap je niet alleen gemakkelijker, maar ook dieper!

De beste decoratie voor in de keuken of badkamer

De slaapkamer is één ding, maar hoe decoreer je de ramen in de badkamer? In een vochtige ruimte is het plaatsen van bijvoorbeeld gordijnen immers n iet zo’n goed idee; deze worden namelijk snel nat en kunnen gaan schimmelen. Gelukkig zijn er specifieke producten met een coating – dat is een laag op het materiaal die het vochtwerend maakt – waardoor gordijnen dus schimmelbrij blijven. Ook in de keuken, waar gekookt en gewassen wordt, is een dergelijk product aangewezen.

Insecten weren met horren op maatplisse_hordeur

Niets vervelender dan vliegen en muggen die de kamer binnenvliegen, en er zijn dan ook manieren om de kamer insectenvrij te maken en te houden. Zo zijn horren op maat een soort gaas dat over een raam geplaatst wordt om ‘indringers’ buiten te houden, zonder dat dit een nadelig effect heeft op de verluchting van de ruimte. Heel fijn gaas kan daarbij zelfs stuifmeel of kleinere deeltjes buiten houden – ideaal voor bijvoorbeeld mensen met hooikoorts. Horren op maat bestaan uit metaal, nylon of textiel in ene aluminium kader, en kan eenvoudig in het raam geplaatst worden en ook weer verwijderd worden.

Zelf bevestigen op laten plaatsen door een professional?

Bepaalde raamdecoratie wordt het best door een expert geplaatst. Denk daarbij aan jaloezieën, rolgordijnen, enzovoort. Deze kan het immers op diverse manieren monteren en daarbij ben je zeker van een verfijnde afwerking en een mooi ogend resultaat!