Waarom een goede ventilatie zo belangrijk is

Een goede ventilatie van de woning is belangrijk voor de gezondheid: als de kamer niet van verse zuurstof is voorzien, kan dit immers nadelige gevolgen hebben. Er zijn verschillende manieren om het huis te ventileren, en er kan over het algemeen een onderscheid gemaakt worden tussen natuurlijk en mechanische ventilatie. Beide hebben hun voor -en nadelen, en het onderstaande overzicht maakt het één en ander duidelijk over wanneer je het best natuurlijke verluchting kiest, of beter beroep doet op een mechanische ventilatie.

Wat is natuurlijke ventilatie?

Natuurlijke ventilatie is een eenvoudige manier om de woning te verluchten: de vuile lucht verlaat het huis en verse, gezonde lucht komt binnen. Voorbeelden van dergelijke ventilatie zijn verluchting door middel van luchtroosters en muurroosters, die gemakkelijke geopend en gesloten kunnen worden om de timing te bepalen. Ook het openen van de ramen in de keuken – bijvoorbeeld als deze aangeslagen zijn na het koken – is een goede manier om de lucht snel te verversen. Deze ventilatie is echter niet zo efficiënt om de woning snel en optimaal te verversen. De voor -en nadelen:

1. De voordelen

Goedkoop: het openzetten van een raam kost geen geld, en daarbij wordt er ook minder energie verbruikt dan bij een mechanische ventilatie.

Propere lucht: de lucht komt rechtstreeks van buiten, en niet via een verluchtingssysteem, waardoor er minder kans is op luchtvervuiling.

2. De nadelen

Controle is beperkt: bij deze ventilatie kun je niet zelf bepalen hoe warm of koud de lucht is. In de winter is het raam openzetten voor verse lucht bijvoorbeeld minder aangenaam door de koude.

Minder efficiënt op lange termijn: de ventilatie is handig voor de korte termijn, maar niet zo efficiënt voor verluchting op de lange termijn.

Tocht: als u ramen, deuren en roosters openzet voor verse lucht, kan het altijd zijn dat er toch wordt veroorzaakt.

Wat is mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie duid op ventilatie door middel van een systeem – te verkrijgen op bijvoorbeeld ventilatieshop – waardoor de toevoer en afvoer van lucht in de woning verzekerd wordt. Er zijn over het algemeen twee soorten: een combinatie van natuurlijke en mechanische – waarbij de afvoer gebeurt door middel van een systeem en de aanvoer via roosters of ramen – en een gebalanceerde ventilatie – waarbij evenveel schone lucht wordt aangevoerd als er vuile lucht wordt afgevoerd, waardoor vuile lucht de woning kan verlaten maar de temperatuur in huis hier niet onder lijdt. Mechanische ventilatie heeft eveneens enkele voor -en nadelen:

1. Voordelen

Permanent: dergelijke ventilatie zorgt 24/7 voor verse lucht in de woning.

Perfecte luchtvochtigheid: een mechanisch systeem verzekert de juiste vochtbalans van de lucht (tussen 60 – 80%) waardoor de verluchting dus beter is.

Het terugwinnen van warmte: de koude buitenlucht wordt automatisch verwarmd door warme lucht die afgevoerd wordt. Zo is er haast geen warmteverlies.

2. Nadelen

Grotere kans op luchtvervuiling: de schone lucht die in het systeem binnenkomt loopt een groter risico om vervuild te worden, waardoor de lucht éénmaal in de woning minder vers is.

Geluidsoverlast: een automatisch verluchtingssysteem kan heel wat lawaai maken, vooral als het ontwerp niet goed is uitgewerkt. Een goed type kiezen is dus belangrijk!

Meer energieverbruik: tegenwoordig verbruiken automatische ventilatie systemen natuurlijk meer energie dan natuurlijke ventilatie, en kunnen dus duurder uitkomen.